„Miért nem vágyom szexre a szerelmemmel?” – Az aszexualitás okai

Azok számára, akiknek szinte mindennapi szükségletük a szeretkezés, meglehetősen furcsa lehet, hogy az emberek 1-3 százaléka aszexuális. Ők azok, akik nem értik, miért nem éreznek vágyat a másik ember iránt, akkor sem, ha szeretik. Íme az okok.

Becslések szerint az emberi populáció 1-3 százalékánál fordul elő aszexuális magatartás – vagyis, az illető nem érez szexuális vonzalmat senki iránt, még ha az a házastársa, akkor sem.

Akad közülük, aki átmenetileg azzal nyugtatja magát, hogy mentálisan, fizikailag össze van törve, ezért nem vágyik a szexuális érintkezésre sem. Ám ha az érdektelenség régóta fennáll, sőt, visszagondolva kamaszként, fiatal felnőttként sem ábrándozott arról, hogy valakivel lefeküdjön, vagy melyik sztárt tudná maga mellett elképzelni intim helyzetben, kezdhet gyanakodni, hogy valami gond van. Ez történt egy fiatal, amerikai hölggyel, Stacey-vel is, aki a közelmúltban megosztotta a BBC Radio 4 adásában történetét a hallgatókkal. Stacey férjhez ment, s 19 évesen, amikor megismerte a párját, még aligha hallhatott aszexualitásról.

kapcsolat, frigiditas

Huszonévesen már bőven tisztában volt azzal, hogy valami nem stimmel vele, de nem értette – hiszen szerette a kedvesét, tudta, hogy vele szeretné leélni az életét, s ha megkéri a kezét, 100 százalékban biztos abban, hogy igent fog mondani. Mégsem érezte azt, hogy szeretne vele aludni. A párja támogatta, szerette, s nem erőltetett rá soha semmit, amire Stacey nem vágyott. A lány körül azonban egyre szaporodtak az ismerősök, akik férjhez mentek és gyerekeik születtek. Stacey-nek pedig lett egy rémálma: férje elhagyja valakiért, aki ugyanúgy néz ki, mint ő, de szeretkezik is vele. Szorongásai egyre elviselhetetlenebbé váltak, s úgy döntött: meg kell tudnia, mi zajlik benne – ekkor 28 éves volt.

Az interneten hiába keresett megnyugtató választ szexuális viselkedésére, a lehetséges orvosi okok félrevezetőek voltak. Végül azt hitte, agytumorban szenved. Ezek után Stacey talált magának egy orvost, aki megnyugtatta: semmilyen, potenciális halálos ok nem áll a háttérben. A lány valószínűleg „csak” aszexuális. Miután Stacey egy csomó megfelelő szakirodalmat kapott orvosától, illetve olyan oldalakra irányította, ahol hasonló  élményekkel rendelkező emberekről olvashatott, a lány kezdett megnyugodni és komfortosabban érezni magát.

meddőség

A lány elmondta tapasztalatait a férjének, aki meglepetésére csak annyit mondott: „Nos, sejtettem valahol régebben is… szóval, én elfogadom ezt.” Stacey tehát találkozott egy emberrel, aki maximálisan megértő volt vele szemben és támogatta. A fiatal lány bevallotta, hogy számára a szexualitás csak egy „biológiai folyamat”, amely nem kelt benne izgalmat. Akad olyan ember is, aki azt hiszi magáról, hogy aszexuális, ám amint felépít egy bizalmon alapuló kapcsolatot valakivel, már kényelmesebben érzi magát a szituációban. A valóban aszexuálisok azonban nem éreznek késztetést a szexre. Sőt, ha olyan helyzetbe jutnak, amikor megtörténhetne, testük tiltakozik – nem bírják elviselni, hogy közelebb akarnak kerülni hozzájuk.

Szükségük van arra, hogy tisztázzák magukban, mi a helyzet velük s megbékéljenek ezzel. Stacey sokkal jobban érzi magát, amióta orvosa elmondta neki az igazat, s megnyugodott – már beszélni is hajlandó másokkal a dologról. Az aszexuálisoknak egyébként legtöbb esetben nincs problémájuk magával a mással való érintkezéssel– egy érintéssel, öleléssel -, de a szeretkezés már nem komfortos dolog a számukra.

Ez is érdekelhet!

Ez az a pár szextrükk, amit minden férfi imád

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.