Miért nem eldobandó a citrom héja?

Citromhéj – a fertőzés megelőzője, az immunitás őre!

Ha megvettük a gyümölcsöt, ne landoljon a kukában a citromhéj! Értékes ugyanis mind a fertőzés megelőzés, mind pedig az immunrendszer erősítése céljából.

De hogyan segít?

Ne szabaduljunk meg a citromhéjtől az első adandó alkalommal, amikor felhasználjuk a gyümölcsöt. Érdemes tudni, hogy a citromhéj igen értékes, könnyedén felvehetjük vele a harcot a téli betegségek ellen.

Ráadásul, télen-nyáron elérhető gyümölcsről van szó. Az indián konyhának máig fontos része a citrom. Reggelente egy pohár citrom elfogyasztása – minden nap – segít méregteleníteni és a súlyt is csökkenti. E savanyú gyümölcsnek azonban nemcsak a leve használható jól: a citromhéj eldobása nagy vétek lenne, ugyanis tele van tápanyagokkal, melyek az egészségre nézve igen előnyösek.

Egyik fő tulajdonsága, hogy javítja az immunitást, s csökkenti a fertőzésekre való fogékonyságot. Mi több, a citromhéj több egészségi előnnyel bír, mint maga a gyümölcshús.

citrom640

Hogyan segít?

A citromhéj 5-10-szer annyi vitamint tartalmaz, mint a lé. Ezért használata nemcsak megújítja egészségünket, de a fertőzésektől is véd. A héjban antioxidánsokat találunk, melyek valósággal kimossák szervezetünkből az ártalmas méreganyagokat és a szabad gyököket, javítva ezzel a test immunitását.

Sőt: a citromhéj olyan anyagokban is gazdag, melyek képesek elpusztítani a rákos sejteket és 10 ezerszer erősebbek a kemoterápiánál.

Hogyan használjuk?

Ahelyett, hogy teljes egészében megesszük a citromhéjat, reszeljük le. Érdemes megmosás után a hűtőbe tenni a gyümölcsöt, majd lereszelni a héját.

Így egyszerűen beleszórhatjuk levesbe, gabonapehelybe, jégkrémbe, tésztába, halak mellé és vízzel is fogyasztható. Az ételeknek nemcsak váratlanul kellemes ízük lesz -igen egészségessé is válunk a citromhéj gyakori alkalmazásától.

A citromot gyakorlatilag teljesen fel lehet használni – ez a legjobb benne. Ugye, ezentúl nem jut eszünkbe kidobni a citrom héját?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


2 hozzászólás

  1. Kacsala Géza

    És mi van azzal, hogy a citromot vegyi anyaggal kezelik…..

  2. katmami

    Jó lenne felhasználni, csak, köztudott a penészedés ellen a szállító olyan visszal vonja be, ami forró vizzel sem jön le. Hol lehet venni olyat, ami nincs viaszozva?