Miért jó szappannal hajat mosni?

Már nagyanyáink is tudták, hogy a sörtől gyorsabban nő a haj, fényesebb és könnyebben fésülhető lesz.

A szappantól szerencsére nem lesz sör szagú a haj, de van, akinek nem válik be, míg mások esküsznek rá, és le nem cserélnék semmi másra.

Mit kell tudni a szappanos hajmosásról? Hogyan találjuk meg az ideális szappant?

A szappanos hajmosásra való áttérés némi türelmet igényel, de mindenképp megéri átállni a vegyszermentes hajápolásra. Akik használják, többféle hatásról is beszámolnak, például visszatér a haj természetes tartása, megerősödnek a hajszálak, serkenti a hajnövekedést, de olyat is hallottunk már, akinek visszatértek a valaha volt hullámok.

Foto:123rf.com

A benne található anyagoktól függően többféle hatás is várható, pl. a hajhullás, korpásodás mérséklődése, megszűnése, a vékony szálú, gyenge haj erősödése, de zsíros hajra is kitűnő. Röviden: dús, fényes, erős haj várható a természetes samponszappanok rendszeres használatától.

 

Egyéni adottságtól függően 4-5 hajmosás, amíg a haj megszokja a szappant, ami érthető is, hiszen ha valaki sok évig használt kemikáliákat, kell egy kis idő az átállásra. Ezt az átmeneti időt türelemmel ki kell várni, de az sem ritka, hogy azonnal szereti a haj a szappant. Nem kúraszerűen kell végezni, ha egyszer megszokta a haj és szereti, egyszerűen térjünk át erre a vegyszermentes megoldásra egész életünkben. Tudni kell azt is, hogy vannak olyan hajproblémák, például a hajhullás, ami egyéb betegségek tüneteként is felléphet. Ilyen lehet a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, vashiányos vérszegénység, a változó korban lévő nők hormonháztartásának megváltozása, a férfias típusú kopaszodás, mely utóbbi leginkább örökletes tényező, jelentkezhet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként stb. A számottevő hajhullás okát mindenképpen orvossal kell tisztázni!

Foto:123rf.com

Miből készülnek a samponszappanok?

A jó kézműves hajmosó szappanok természetes olajokból, vajakból készülnek, tiszta illóolajok kerülnek bele, nem tartalmaznak pl. kőolajszármazékot vagy más egészségre káros kozmetikai alapanyagot, és gyakran találhatunk bennük olyan értékes adalékanyagokat (pl. iszap, méz, gyógynövények), amik a különböző hajproblémákat hivatottak enyhíteni. A szappan kémhatása lúgos, ami mintegy megnyitja a haj szerkezetét, így alaposan tisztít. Hajmosás után ecetes vagy citromleves öblítés teszi fényessé a hajat, ami egyúttal vissza is zárja a hajszálak felszínét.

Fürdés közben semmi sem kényeztetőbb a bőrödnek, mint egy teljesen természetes shea vaj szappan.

Házi praktika – Készíts shea vaj szappant!

Mire kell ügyelni a hajmosáskor?

A legfontosabb a szappanos hajmosás után az alapos, tiszta vízzel való hosszas öblítés, hogy a szappan maradéktalanul eltűnjön a haj felszínéről. Ezután jöhet a citromos vagy ecetes öblítés 1 liternyi vízből, amihez tegyünk 2-3 kanál ecetet (20%-os), vagy 1 citrom levét. A hajproblémának megfelelően 4-5 csepp illóolajat is adhatunk hozzá. Ha valakinek zsíros, gubancos, nehezen fésülhető lesz a haja a hajmosás után, az nem öblítette le elég alaposan, vagy nem használt elég ecetet vagy citromot az utolsó öblítővízben, de az is lehet, hogy lakóhelyén kemény a csapvíz, így nehezebben jön le a hajról a szappan. Öblítés után „csikorgósan” tiszta lesz a haj, fésüljük ki óvatosan, ritka fogú fésűvel, és lehetőleg hajszárító nélkül, vagy nem meleg levegőre állított hajszárítóval szárítsuk meg. Az eredmény puha, selymes haj lesz. A festett hajat nem károsítja a szappan, nem fakítja ki, gyerekek haja is mosható vele, arra azonban ügyelni kell, hogy ne kerüljön a szembe, mert bizony csíp. Akármivel is mosunk hajat, ne tegyük minden nap, nem tesz jót a haj szerkezetének.

Forrás: https://napidoktor.hu/index