Miért éppen műfenyő?

Az élő kontra műfenyő körül zajló viták évről évre fellángolnak karácsonykor. De vajon tényleg a fenyő valódiságán múlik az ünnep sikere, vagy képesek vagyunk objektíven hozzáállni a kérdéshez? Miért vásároljunk műfenyőt?

Tévhitek

Sokan azt gondolják, hogy a legfőbb érv a műfenyő mellett a fenyőirtás, pedig a probléma ennél sokkal összetettebb. Bár Magyarországon kicsivel több, mint 1,5 millió fenyőt vágnak ki karácsonykor, aminek majdnem a harmada egyáltalán nem talál majd gazdára, hazánk jelentős fenyőtermelő (különösen Zala megye), így haszonnövényként is tekinthetünk rá. A legnagyobb probléma a kivágott és eladatlan, valamint a később egyszerűen kidobott fákkal van, melynek az újrahasznosítása gyerekcipőben jár még. Miért felháborító az élő fenyő vásárlása, ha a csirkét is megesszük? Miért nem sajnálkozunk a barkácsáruház faosztályán? És miért demagógia csupán ez a néhány hangzatos érv, a tudatos vásárlás és életmód mellett?

1206

Hagyomány, megszokás, kényelem

A fenyőállítás rituáléjáról nehezen mondunk le, sokszor úgy érezzük, hogy gyermekkorunk emlékeivel számolunk le, ha műfenyőt vásárolunk.  A fa kiválasztása, hazacipelése, a karácsonyfatalpba való befaragása mind ismerős érzéssel tölt el bennünket, miért akarnánk tehát, hogy ez a sokszor rengeteg feszültséggel járó dolog kimaradjon a gyerekeink életéből? Például azért, mert sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat és az egész családot, ezenkívül egy jó minőségű műfenyő cseppet sem vesz el az ünnep fényéből. Nem is beszélve a hosszú távú megtakarításról, hiszen már a második évben megtérül a fenyő ára.

Fontos kérdés a kivágott fák újrahasznosítása. A megmaradt, vagy kidobott fákat már sok helyen fűtőanyagként is hasznosítják, vagy közterületeken talajtakaróként használják fel. Alternatív megoldás lehet azok számára, akik az élő fenyőről nem tudnak lemondani, ha földlabdás fenyőt vásárolnak, melyek ünnepek után kiültethetőek a kertbe. Lehetőségünk van ezenkívül a földlabdás fa bérlésére, de egyes kereskedők vissza is vásárolják tőlünk.

Akár az igazi

„De a műfenyő kiábrándító, nincs fenyő illata!” Ezzel persze nehéz vitába szállni, a tapasztalat azonban az, hogy az élőfenyőnek sem élvezhetjük mindig a fenyőillatát. Amivel azonban biztosan találkozunk, a lehullott tűlevelek. Ha nincs szerencsénk, vagy nem voltunk a vásárláskor elég körültekintőek, a fenyőtű akár már szenteste is beteríthetik az ajándékokat. Szerencsére ma már gyönyörű műfenyőket vásárolhatunk, egy jó minőségű darabnál szinte észre sem lehet venni, hogy nem élő fenyőt állítottunk. Ha hajlandóak vagyunk több tízezer forintot költeni egy szép műfenyőre, hosszú évekig nem lesz gondunk a fenyőfával. És a lehulló tűlevelekkel sem. Ha pedig ragaszkodunk az élő fenyő semmihez sem fogható illatához, néhány friss fenyőágat tegyünk egy vázába.

A környezettudatos gondolkodás és élet része, ha nemcsak a hétköznapokat, de az ünnepeinket is annak szellemében szervezzük. Hiszen a karácsony műfenyővel is tökéletes.

Forrás: