Miért beszélünk álmunkban?

Mondták már vajon nekünk, hogy beszéltünk álmunkban, de mi semmire sem emlékeztünk? Vagy talán gyermekünk kiabált az éjszaka közepén, de rögtön vissza is aludt? Mi az oka mindennek?

Reméltük már valaha, hogy nem beszélünk alvás közben? Bizony, lehet, hogy hálótársunk be tudna számolni róla, jellemző-e ránk ilyesmi, sőt akár arról is, mi hangzott el a szánkból, miközben valójában aludtunk. Ne feledjük, a beszéd alvás közben olyan dolog, amire másnap egyáltalán nem emlékszik az illető. Felelősségre vonni azért, amit mondott, aligha lehet. Alva beszélni mókás dolognak tűnhet. Talán magunkat is rajta kaphatnánk, de az is lehet, hogy egy családtagunk monológjait hallgatjuk végig időnként éjszaka. Csakhogy ez a beszéd akár komolyabb betegséget is jelezhet. Íme néhány válasz az alva beszéléssel kapcsolatos kérdéseinkre.

alvás02

Az alva beszélés vagy somniloquy azt jelenti, hogy az ember alszik, mégis beszél közben. Egy fajta paraszomniának tekinthető, rendellenes viselkedésnek, mely alvás közben jelentkezik. Igen gyakori, de nem tartjuk számon orvosi problémaként. Ez az „éjszakai beszélgetés” ártalmatlan, noha akik hallják, a beszéd tartalmát sértőnek vagy vulgárisnak is találhatják.

Az érintettek sosem beszélnek 30 másodpercnél többet epizódonként, de az megtörténhet, hogy egy éjszaka alatt többször is elkezdenek mondatokat formálni álmukban. Szavaik gyakran nem is érthetőek: van, akinek kifejezetten „ékes” a szólása, miközben más csak motyog. Az alva beszélés állhat egyszerű szavakból, de hosszú mondatokból is. Úgy tűnik, hogy magukban beszélnek. Máskor olyan, mintha másokkal folytatnának társalgást. Suttoghatnak, de akár kiabálhatnak is.

Egy biztos, ha olyan emberrel osztozunk a szobán, aki álmában beszél, nehezen jutunk minőségi alváshoz…

Kik beszélnek álmukban?

A gyermekekre különösen jellemző, hogy álom közben beszélgetni kezdenek önmagukkal. A 3 és 10 év közötti csemeték fele beszél alvás közben, a felnőtteknek azonban csak nagyjából 5 százaléka. Az alva beszélés előfordulhat alkalmanként, de akár minden éjjel is. Egy felmérés szerint 10 gyermekből több mint egy beszél álmában néhány alkalommal a hét folyamán. A lányok ugyanúgy, mint a fiúk. A szakértők szerint az alva beszélés családi örökség is – vagyis a gyerekek nagy valószínűséggel beszélnek álmunkban, ha felmenőik is ezt tették.

alvas

Mi az oka, melyek a tünetek?

Nehéz megmondani, beszélünk-e álmunkban, ha nincs mellettünk, aki beszámolhatna erről. Ha van, vagy vannak, minden bizonnyal szólnak róla egy idő után. Az is lehet, hogy rendszeresen felébresztjük szobatársunkat, lakótársunkat vagy párunkat, amikor álmunkban beszélünk. Persze, mi nem tehetünk róla. De mi okozza ezt?

Valószínűleg azt gondoljuk, hogy az alva beszélés álmodás közben jelentkezik. A tudósok azonban nem biztosak abban, hogy az ilyen „éjjeli csevegések” szigorúan az álomhoz köthetők. Az alva beszélés ugyanis az alvás bármely szakaszában előfordulhat.

Magától kezdődik, és többnyire ártalmatlan. Egyes esetekben ugyanakkor jele lehet egy komolyabb alvási rendellenességnek vagy betegségnek. A REM-fázis rendellenesség (RBD) és alvást zavaró rémítő képek jelentkezése az alvási rendellenességek két típusa, amelyek hatására akár kiabálhat is éjszaka a páciens. Az éjszakai „terror” átélője sikoltozhat, csapkodhat, rugdalózhat, és igen nehéz felébreszteni. Azok a gyermekek, akik ilyesmit élnek át alvás közben, többnyire beszélnek álmukban és alvajárnak is. Az RBD problémával küzdők kiáltanak, morognak, sőt akár agresszív mozdulatokat is tesznek.

Az alva beszélés gyakran jelentkezik az alvajárással együtt, valamint éjjeli alváshoz köthető étkezési rendellenességgel (NS-RED). Utóbbi azt jelenti, hogy az illető eszik is, miközben valójában alszik.

Egyéb okok, melyek az alva beszélést okozhatják, bizonyos gyógyszerek, érzelmi stressz, láz, mentális egészségügyi probléma illetve valamilyen szer használata.

Hogyan lehet kezelni?

Nos, ha álmunkban beszélünk és ez zavaróvá válik – akár önmagunk-, akár a velünk lakók számára –, érdemes felkeresnünk egy alvás specialistát. Különösen, ha az alva beszélést félelem, kiabálás, agresszív megnyilvánulás kíséri. Amennyiben úgy gondoljuk, gyermekünknek vannak ilyen gondjai, érdemes jeleznünk ezt a háziorvosnak, aki javasol nekünk egy szakembert.

A specialista meg fogja tőlünk kérdezni, mióta tart ez az állapot. Érdemes megkérdeznünk azt a személyt – vagy személyeket – akit vagy akiket az álmukban beszélés zavar, mikor tapasztalta a problémát először. Talán már gyermekkorunkban elkezdődött.

Tesztelésre nincs szükség ahhoz, hogy a problémát diagnosztizálják. Az orvos javasolhat teszteket, alvás-tanulmányokat – például, hogy figyeltessük alvásunkat (polysomnogram), amennyiben egyéb alvási rendellenességre is lehet gyanakodni.

Az alva beszélés ugyanakkor ritkán igényel kezelést. A súlyos alva beszélés egy másik, sokkal komolyabb alvási rendellenességnek vagy egészségügyi problémának lehet az eredménye, amelyet azonban valóban kezelni kell. Beszéljük meg orvosunkkal a választási lehetőségeket.

Hogyan csökkenthetnénk az alva beszélést?

Erre nincs ismert módszer. Talán a stressz kerülése, csökkentése segíthet, illetve a több alvás. Ha vezetünk alvás naplót, könnyebben tudjuk követni alvási szokásainkat, és orvosunknak is segítséget jelenthet az alva beszélés mögött meghúzódó probléma felderítéséhez. Vezessünk alvás naplót két hétig. Jegyezzük fel az időpontot, amikor lefekszünk, amikor elalszunk (nagyjából), és hogy mikor kelünk fel.

Fel kell jegyeznünk, ha valamilyen gyógyszert szedünk és hogy azt mikor vesszük be a nap folyamán; mit iszunk és mikor, különös tekintettel a koffeines italokra, mint pl. kóla, tea, kávé és alkohol – valamint azt is érdemes feljegyezni, mely napszakban végzünk testedzést. A nyomon követés sok mindent megmagyarázhat.

Forrás: Jóalvásközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.