Mi történik a testünkkel, ha elmarad a szex?

Bármi is az oka annak, hogy hiányzik a szeretkezés az életünkből, sajnos nem válik előnyünkre. A problémák elsősorban a nőket érintik. Lássuk, mire számíthatunk egészségügyi téren, ha a szex kimarad az életünkből?

Testünk nem hagyja válasz nélkül, ha abbahagyjuk a szexet. Egészségügyi szempontból számos változás történik, amely megnehezítheti további életünket. Ha leállunk a szeretkezéssel, az nemcsak a szervezetre, hanem általánosságban a pszichére sem gyakorol jó hatást.

Mire számíthatunk tehát, ha abbahagyjuk a szexet?

1.Elveszítjük a libidót

Nos, ez a „használd, vagy elveszíted” tipikus esete. Ha pedig a szexuális hajtóerő eltűnik, lomhábbnak, renyhébbnek érezzük magunkat, kevesebb bennünk a vitalitás és a szex iránti vágy. Persze, mindez nem mindenkiről mondható el. Van, akit éppenséggel még vágyakozóbbá tesz, hogy éppen nincs szex az életében.

2.A hüvely falai gyengülnek

Ez különösen igaz a menopauza időszakába lépő hölgyekre. Ha abbahagyjuk a szexet, hosszútávon problémát szabadítunk magunkra: gyakori szexuális aktus híján, minél idősebb valaki, annál jobban gyengülnek a hüvely falai, s a szeretkezés ezek után fájdalmas is lehet, ha visszatérünk hozzá.

3.A nedvesség elveszítése is tapasztalható

Az idősebb hölgyeknél mellékhatásnak tekinthető az is, hogy nehezebb az izgalom elérése és a hüvely nedvessége – főként, ha hosszabb szünet után ismét elkezdünk szexuális életet élni. Amellett, hogy a vagina falai vékonyabbak lesznek, mindezt az ösztrogén hormon hiánya is okozza. Egy 20-30 éves nő szervezetében nagyon sok ösztrogén van, melyek hozzájárulnak a szövetek egészségéhez, rugalmasságához és a nedvesedéshez, akkor is, ha épp nincs szexuális kapcsolatuk. Ám 60 esztendősen ez az ösztrogén szint a múlté.

Ha abbahagyjuk a szexet, a szakemberek azt javasolják: segít a nedvesség fenntartásában, ha a korral járó nedvességcsökkenés ellenére igyekszünk izgalomba hozni magunkat időnként – videókkal, erotikus könyvekkel, önkielégítéssel, vagy éppen egy partnerrel.

menstruaciso fajdalom1

4.Rosszabbá válhat a menstruációs fájdalom

Ellentmondásosnak tűnhet, de ha a menstruáció idején is szeretkezünk, az csökkentheti a görcsöket. A méh ugyanis egy izom, s a legtöbb nő méhösszehúzódást tapasztal, amikor orgazmusa van, ezáltal a véráramlás gyorsabbá válik, s csökkent a menstruációs görcs. Plusz, az endorfin-szint emelkedhet, s ez szintén segít a görcsök oldásában.

5. Csökken különféle betegségek esélye

A szexuális érintkezéssel terjedő betegségek és a húgyúti megbetegedések valószínűsége mérséklődik, hiszen sajnos a nemi aktus potenciálisan felelős azért, hogy nő a visszatérő hólyagfertőzések kockázata. A menopauza előtt álló hölgyeknél a húgyúti fertőzések 80 százaléka 24 órával a szex után jelentkezik. Az aktus gyakorisága a visszatérő fertőzések legerősebb előrejelzője.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.