Mi segíthet a horkoláson?

A horkolás nagyon bosszantó szokás, és sajnos számos horkoló nem is tud róla, hogy zavarja környezetét. Van rá megoldás?

Többségünk valószínűleg azon felnőttek közé tartozik, aki alkalmanként horkol – de bizonyára mindenki ismer olyan embert is a környezetében, aki állandóan és hangosan „húzza a lóbőrt”. Talán még viccet is csinálnak belőle családi körben. Sajnos, a horkolás mégsem túl vicces dolog, különösen a horkoló és partnere számára. Ha valaki hangosan horkol, szinte kizárt, hogy a mellette alvó párja kipihent legyen, ami gyakran külön hálószobába költözéshez vezet. Problémát okoz az együttélésben, arról nem beszélve, hogy a horkolás komolyabb gondokat is jelezhet.

A horkoló emberek 75 százaléka obstruktív alvási apnoéval küzd. Az állapot azzal jár, hogy alvás közben a légzés kihagy, rövid időre megáll, akár többször is az éjszaka folyamán. Az alvási apnoé növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Mielőtt a horkolást egyedül állnánk neki kezelni – gyógyszerekkel vagy spray-el -, jobb kikérni orvosunk tanácsát és segítségét. Sok horkolás elleni szer kerül úgy a piacra, hogy nincs mögötte tudományos tanulmány, amely bizonyítaná hatékonyságát. Próbáljunk ki inkább néhányat a természetes módszerek közül, amelyek megszüntethetik a horkolást.

alvaspoz_kepgaleria3

Változtassunk alvópózt

Ha hátunkon fekszünk, a légutak könnyebben elzáródhatnak, emellett ez a póz elősegíti, hogy horkoljunk, és az a jellegzetes vibráló hang előtörjön a torkunkból alvás közben. Ha oldalunkon fekszünk, ez megelőzhető. A testpárna segítségével, amely a teljes testet „kitámasztja”, elkerülhető, hogy elmozduljunk. Vagyis akár egész éjjel maradhatunk az oldalunkon fekve, ami jelentősen enyhíti vagy megszünteti a horkolást.

Viccesnek tűnhet, de ha teniszlabdákat helyezünk az ágyra, oda, ahová hátrafordulnánk, ez a módszer is megakadályozza, hogy hátunkra fordulva aludjunk és horkoljunk. Beszerezhetünk egy olyan fejtámlát az ágyra, amely lehetővé teszi, hogy magasabban legyen a fejünk, ez megnyitja a légutakat és megelőzzük a horkolást.

Fogyjunk le!

A testsúly lefaragása segít, de nem mindenkin. A sovány emberek is horkolnak. Ám ha a súly gyarapodása óta kezdtünk el horkolni, egyértelmű a megoldás: a visszafogyás segíthet. Különösen azoknál fordul elő horkolás, aki a nyak körüli részre is hízott. A torok belső átmérője összenyomódik és horkolást okoz.

Kerüljük az alkoholt!

Az alkohol és más, szedatív szerek csökkentik az izmok nyugalmi állapotát a torok hátsó részében, hajlamosabbá téve bennünket a horkolásra. Ha elalvás előtt 4-5 órával alkoholt fogyasztunk, az súlyosbítja a horkolást. Még azok az emberek is horkolhatnak alkoholfogyasztás után, akik alapjában véve nem szoktak.

alvas45

Megfelelő alvási szokások kialakítása

A rossz alvási szokásoknak hasonló hatása lehet az alkoholhoz. Ha például hosszú órákat dolgozunk kevés alvással, az oda vezet, hogy mire ágyba kerülünk, túl fáradtak leszünk. Ha túl mélyen alszunk, az szintén horkolást eredményezhet – az izmok túlságosan lazává válnak.

Tartsuk nyitva az orrjáratokat

Amennyiben a horkolás az orrban kezdődik, az orrjáratok nyitva tartása segíthet. Lehetővé teszi, hogy a levegő szabadon és lassan áramoljon. Ha az orrjáratok bedugultak, beszűkültek, megfázás vagy bármi más miatt, a gyorsan mozgó levegő gyakrabban okoz horkolást. Az orrjáratok nyitva tartásában egy kellemes, forró zuhany is sokat jelenthet lefekvés előtt. Sőt, öblítsük ki orrjáratainkat a zuhany alatt sós vízzel. A sós vizes oldat sokat segíthet, hogy tisztán és „levegősen” tartsuk orrjáratainkat.

Váltsunk másik párnára

Hozzájárulhatnak a horkoláshoz a szobánkban, sőt a párnánkon levő allergének. Cseréljük le a párnánkat. A poratkák felhalmozódnak a párnában és allergiás reakciót válthatnak ki, amely szintén vezethet horkoláshoz. Nem jó ötlet a háziállatokat sem az ágyba engedni – könnyen belélegezhetjük a kedvenceink szőrét, amely ugyancsak irritáló lehet.

Ha nappal jól érezzük magunkat, éjjel azonban nem, ezeket a dolgokat számításba kell vennünk, mint lehetséges okokat. Minimalizáljuk az allergéneket a helyiségben, ahol pihenünk, és az állatokat tartsuk a hálószobán kívül!

Mielőtt pénzt költenénk speciális párnákra, próbáljuk ki a fenti trükköket. Ráadásul, lehet, hogy a speciális párna csökkenti a horkolást, de könnyen nyaki fájdalommal is járhat a használata.

Maradjunk megfelelően hidratáltak

Sose feledjünk el elég folyadékot fogyasztani. Az orrban és a lágy szájpadláson a váladék ragadóssá és tapadóssá válik, ha kiszáradunk, és ez horkolást okozhat. Egy egészséges nő szervezete napi 11 pohár vizet igényel (minden ételből és italból), egy férfié pedig 16-ot.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: