Mi okozza a rémálmokat a felnőtteknél?

Amikor egy nyugtalanító rémálomból rémülten ébred, azt hiheti, hogy ön az egyetlen felnőtt, akinek ilyen rémálmai vannak. Végül is, a felnőtteknek nem kellene kinőniük a rémálmokat?

Bár igaz, hogy a rémálmok gyakoribbak a gyerekek körében, minden második felnőttnek vannak rémálmai alkalmanként. A felnőtt lakosság 2-8%-át pedig rémálmok gyötrik.

A rémálmai jelentős szorongást okoznak Önnek? Rendszeresen megszakítják az alvását? Ha igen, fontos, hogy meghatározzuk, mi okozza a felnőttkori rémálmokat. Ezután változtathat, hogy csökkentse az előfordulásukat.

Jelentenek az álmok valójában valamit? Álomfejtés Freudtól napjainkig

Mik a rémálmok?
A rémálmok élénken valósághű, zavaró álmok, amelyek mély álmából felriasztják Önt. Gyakran megdobogtatják a szívet a félelemtől. A rémálmok leggyakrabban a gyors szemmozgásos (REM) alvás során fordulnak elő, amikor a legtöbb álom zajlik. Mivel a REM-alvás periódusai az éjszaka előrehaladtával egyre hosszabbak lesznek, előfordulhat, hogy a rémálmokat leggyakrabban a kora reggeli órákban tapasztalja.

alvászavar

Foto:123rf.com


A rémálmok témája egyénenként változó. Van azonban néhány olyan gyakori rémálom, amelyet sokan tapasztalnak. Például sok felnőttnek vannak rémálmai arról, hogy nem tud elég gyorsan futni a veszély elől, vagy arról, hogy nagy magasságból lezuhan. Ha átélt egy traumatikus eseményt, például egy támadást vagy balesetet, előfordulhat, hogy visszatérő rémálmai vannak az élményéről.

Bár a rémálmok és az éjszakai rémálmok egyaránt nagy félelemben ébresztenek, mégis különböznek egymástól. Az éjszakai rémálmok jellemzően az elalvást követő első néhány órában jelentkeznek. Ezeket érzésekként élik meg, nem álomként, ezért az emberek ébredéskor nem emlékeznek arra, hogy miért rémültek meg.

alvászavar

Foto:123rf.com


Mi okozza a rémálmokat felnőtteknél?
A felnőttek rémálmai gyakran spontán módon jelentkeznek. De számos tényező és mögöttes rendellenesség is okozhatja őket.

Néhány embernek rémálmai vannak a késő esti nassolás után, ami fokozhatja az anyagcserét és jelezheti az agynak, hogy aktívabb legyen. Számos gyógyszer is ismert arról, hogy hozzájárul a rémálmok gyakoriságához. Az agyban lévő vegyi anyagokra ható gyógyszerek, mint például az antidepresszánsok és a kábítószerek, gyakran járnak rémálmokkal. A nem pszichológiai gyógyszerek, köztük egyes vérnyomáscsökkentők is okozhatnak rémálmokat.

A gyógyszerek, az alkohol és a nyugtatók megvonása rémálmokat válthat ki. Ha a gyógyszeres kezelés megváltoztatása után változást észlel a rémálmok gyakoriságában, beszéljen orvosával. Az alvásmegvonás is hozzájárulhat a felnőttkori rémálmokhoz. 

Számos pszichológiai kiváltó ok lehet, amely rémálmokat okozhat felnőtteknél. Például a szorongás és a depresszió is okozhat felnőttkori rémálmokat. A poszttraumás stressz zavar (PTSD) szintén gyakran okoz krónikus, visszatérő rémálmokat.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

A felnőttek rémálmait bizonyos alvászavarok is okozhatják. Ezek közé tartozik az alvási apnoe és a nyugtalan láb szindróma. Ha más ok nem állapítható meg, a krónikus rémálmok külön alvászavarnak minősülhetnek. Azok az emberek, akiknek rémálom-zavarban szenvedő rokonaik vannak, nagyobb valószínűséggel lehetnek maguk is érintettek ebben az állapotban.

A felnőttek rémálmainak kezelése


Szerencsére vannak olyan lépések, amelyeket megtehet, hogy csökkentse a rémálmok gyakoriságát és az életére gyakorolt hatásukat. Először is, ha a rémálmok egy adott gyógyszeres kezelés következményei, akkor lehet, hogy meg tudja változtatni az adagolást vagy felírat egy új gyógyszert, hogy megszüntesse ezt a nem kívánt mellékhatást.

Azoknak, akiknek rémálmait olyan állapotok okozzák, mint az alvási apnoe vagy a nyugtalan láb szindróma, az alapbetegség kezelése segíthet a tünetek enyhítésében.

Ha rémálmai nem betegséggel vagy gyógyszeres kezeléssel kapcsolatosak, akkos se essen kétségbe. A viselkedésbeli változások a rémálmoktól szenvedő felnőttek 70%-ánál bizonyultak hatékonynak, beleértve a szorongás, depresszió és PTSD által okozott rémálmokat is.

A kognitív viselkedésterápia egy képi formája hatékonyan alkalmazott módszer a visszatérő rémálmok és a PTSD által okozott rémálmok kezelésére. A technika segít a krónikus szenvedőknek megváltoztatni rémálmaikat azáltal, hogy elpróbálják, hogyan szeretnék, hogy azok megtörténjenek. Bizonyos esetekben a terápiával együtt gyógyszeres kezelés is alkalmazható a PTSD-vel kapcsolatos rémálmok kezelésére, bár ezek hatékonysága nem bizonyított olyan egyértelműen, mint a képi terápiájé.

Számos más olyan lépés is van, amelyet önmaga is megtehet, és amelyek segíthetnek a rémálmok gyakoriságának csökkentésében. Fontos a rendszeres alvási idő betartása. Ugyanígy a rendszeres testmozgás, amely segít enyhíteni a rémálmokat okozó szorongást és stresszt. A jóga és a meditáció is hasznos lehet.

Foto:123rf.com

Ne feledje a helyes alváshigiénia gyakorlását, ami segít megelőzni az alváshiányt, amely felnőtteknél rémálmokat okozhat. Tegye a hálószobáját egy pihentető, nyugodt hellyé, amely az alvásnak és a szexnek van fenntartva, hogy ne asszociáljon stresszes tevékenységekre. Legyen óvatos az alkohol, a koffein és a nikotin használatával is, amelyek több mint 12 órán át a szervezetében maradhatnak, és gyakran megzavarják az alvási szokásokat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.