Mi mindenre jó a só? -praktikus ötletek

A só régi társunk a konyhában, nélküle szinte elképzelhetetlen bármilyen recept. Mind emellett jó, ha tudjuk, hogy a konyhaajtón túl is hasznát vehetjük.

Megannyi házi recept létezik, az eltérő felületekre más-más praktikákat kínálnak, de talán egyik sem olyan könnyen beszerezhető és olcsó, mint a sima konyhasó.

Néhány praktikus ötlet

 • Aki szereti az öntöttvas edényeket, annak itt egyszerű és gyors módszer. Öntsük a serpenyőbe olajat, melegítsük fel egy kicsit, majd adjunk hozzá néhány evőkanál durva sót. Ez lesz a massza, amelynek segítségével súroljuk át az edényt, öblítsük le meleg vízzel, majd töröljük szárazra.
 • Zománc-tisztítás: pasztát készítünk két rész só és egy rész ecet segítségével és ezzel tisztítunk. Ugyanez a paszta jól használható kávés-, teáscsészék és a csaptelepek tisztítására is.
 • Ha megváltoztatjuk az előbbi arányokat és 4 rész ecethez teszünk 1 rész sót, akkor a fürdőszobai csempét is ragyogóvá varázsolhatjuk. Ez utóbbi variációt használhatjuk szőnyegtisztításra is. Egy kis dörzsi és száradás után porszívózzuk ki.
 • Az odaégett étel nem kérgesedik meg az edényben, ha a főzés végeztével kis sót szórunk bele. Így amikor mosogatunk, könnyebb lesz a munkánk.
 • Ha egy edény nagyon zsíros, szórjunk bele egy kis sót és kéztörlővel töröljük át. Így könnyebb lesz a tisztítás.
 • Ha kilöttyen valami a sütőre szórjuk rá só és fahéj keverékét. A só felszívja a vizet, a fahéj elűzi a kellemetlen szagot. Ha kihűlt, könnyebb takarítani.

só2

 • A fém (acél, ezüst, ón, de még az arany is) evőeszközök tisztítására készítsünk pasztát 1-1-1 arányban, felhasználva sót, lisztet és ecetet. Egy rongy segítségével dörzsöljük át, hagyjuk állni egy órát, vízzel mossuk le, töröljük át. A felület magáért beszél.
 • Rézfelületek (sárga és vörösre is) jó az alábbi módszer. Egy fél citromnak kinyomjuk a levét, majd sóval összekeverjük és átdörzsöljük vele a réz felületeket. Ha végeztünk, szárazra töröljük.  Ez a keverék egyébként arra is alkalmas, hogy a ruhákon lévő penészt eltüntessük. A foltot bedörzsöljük, hagyjuk megszáradni, aztán egy sima mosás.
 • Ezüst tisztítása. Egy  edény aljába teszünk egy darab alufóliát, vizet öntünk bele, a vízbe 1-1 evőkanál sót és szódabikarbónát teszünk, beledobjuk az ezüstöt. Felforraljuk, hagyjuk állni 5 percig majd öblítsük át.
 • Rozsdamaró házilag. Sóból, borkőből és vízből pasztát készítünk, bekenjük vele a felületet, hagyjuk megszáradni aztán töröljük át alaposan.
 • Só és szódabikarbóna. A hűtőt ezzel takarítva nem csak tisztító hatást érünk el, hanem ügyesen szagtalanít is. A fehérítő hatását nem csak itt kamatoztathatjuk.  A megsárgult ágyneműt tegyük egy nagy fazékba, tegyünk hozzá 5 evőkanál sót, 1 evőkanál szódabikarbónát, forraljuk 15-30 percig, majd öblítsük ki hideg vízzel.
 • A mosogatószivacsot használat után sós vízben mossuk ki, így jóval kevesebb szennyeződés és szag ragad meg benne. A sós-vizes öblítés a vágódeszkánál sem rossz módszer.

Forrás: sokszinuvidek.hu – Fekécs Edit 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.