Mi az Omicron XE? Az új Covid-változat tünetei

Ahogy a COVID-19 világjárvány fejlődött, úgy fejlődtek a vírusmutációk is, az omicron XE-t a legújabb rekombináns változatként azonosították.


A rekombináns változatok akkor jönnek létre, amikor két különböző változat egyazon személyben, ugyanazt a sejtet egyszerre fertőzi meg, és genetikai anyaguk egyesül.
Az omicron XE legalább 1179 esetét azonosították az Egyesült Királyságban, és a jelenlegi adatok szerint nincs ok aggodalomra.
A frissített vakcinák iránti igény azonban egyre nagyobb, mivel az összes jelenlegi vakcina az eredeti Wuhan-törzsön alapul.

Koronavírus – 1 évvel később 40 százalékkal nőhet a cukorbetegség esélye

A COVID-járvány előrehaladtával többször is új vírusvariánsok megjelenését tapasztaltuk. Az aggodalomra okot adó változatok, mint például a delta és az omicron, a SARS-CoV-2 (a COVID-19-et okozó vírus) mutációval rendelkező változatai. Ezek a mutációk genetikai előnyt biztosíthatnak a SARS-CoV-2 számára – így például a delta súlyosabb megbetegedésekkel jár, mint az eredeti Wuhan-törzs, míg az omikron fertőzőbb.

Fotó: 123rf.com

Most olyan variánssal találkozunk, mint az omicron XE. Ezek nem olyan vírusok, amelyek felszedtek néhány mutációt. Ehelyett olyan vírusok, amelyek több változat genetikai anyagának kombinációját tartalmazzák, és így a SARS-CoV-2 vírus új változatát hozzák létre.

Eddig legalább 1179 omicron XE esetet azonosítottak az Egyesült Királyságban (ez volt az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének április 8-án közzétett legfrissebb frissítésében szereplő adat). Az esetek többsége Dél- és Kelet-Angliában fordult elő. A világ más részeiről is jelentettek néhány esetet, valószínűleg nemzetközi utazások miatt.

Mennyire kell  aggódnunk az omicron XE miatt?

Bár még nem sokat tudunk róla, de amit tudunk, az nem utal arra, hogy komoly aggodalomra lenne okunk. Nézzük csak meg.

 

Az Omicron XE-ről és más variánsokról


Amikor a vírusok szaporodnak, néha hibákat követnek el a genetikai kódjukban, ami egyedi mutációkhoz vezet. Ezek a mutációk gyakran nem eredményeznek semmilyen változást a vírus szerkezetében – ezeket nevezzük “csendes mutációknak”. Néhány mutáció azonban előnyt biztosíthat. Például a spike-fehérjében (a SARS-CoV-2 azon része, amely a sejtjeink megfertőzéséért felelős) bekövetkező mutációk a vírust a korábbi változatoknál fertőzőképesebbé tehetik. A spike-fehérje ismétlődő mutációi aggodalomra okot adó változatokat eredményeztek.

COVID, vírus

Fotó: 123rf.com

A rekombináció egy másik folyamat, amelynek során két különböző változat egyszerre fertőzi meg ugyanazt a sejtet, ugyanabban a személyben, ugyanabban az időben. Onnan kombinálhatják genetikai anyagukat, és egy olyan vírust kapnak, amely a két fertőző “szülő” vírus génjeinek keverékével rendelkezik. Ez a rekombináns változat aztán átterjedhet más emberekre – ahogyan ez az omicron XE esetében is történt.

Különbség a replikációs és a rekombinációs folyamatok között.
“Rekombináció akkor következik be, amikor két különböző változat egyszerre fertőzi meg ugyanazt a sejtet”.

Valójában a PANGOLIN (a COVID-19 genetikai brit konzorcium által végzett SARS-CoV-2 vonalfelügyelet) világszerte több rekombináns változatot azonosított. Ezek közül legalább hármat – XD, XE és XF – észleltek az Egyesült Királyságban.

Egyes rekombinánsok, mint például az XD és az XF, a deltaváltozat és az omikron vonal kombinációi. Talán hallott már ezekről a hibridekről, amelyeket “deltacron”-nak neveztek el. Az Omicron XE azonban két omicron törzs kombinációja: BA.1 és BA.2.

Fotó: 123rf.com

Miért kombinálódnak a különböző változatok?
A vírusok genetikai rekombinációja nem új jelenség. Rendszeresen előfordul olyan vírusoknál is, mint az influenza és a HIV. Valójában az eredeti Wuhan SARS-CoV-2 vírus egyik feltételezett eredete egy denevérekben bekövetkezett rekombinációs eseményből származik.

Evolúciós szempontból a rekombináció előnyt jelent a vírusoknak, mivel gyorsabb és jelentősebb változásokat tesz lehetővé a vírusban, mint a lassabb folyamat, amikor a mutációkat a replikáció hibáin keresztül szerzik meg. A rekombináns vírusok jelentős változásokat mutathatnak viselkedésükben, például fokozott fertőzőképességgel, a vírussal szembeni meglévő immunitásunk kikerülésével vagy a gyógyszerekkel szembeni rezisztenciával. A hiba alapú mutációhoz hasonlóan azonban egyes rekombináns vírusok nem mutatnak nyilvánvaló eltérést a szülő vírusuktól.

Tudjuk, hogy az omicron XE genetikai információinak nagy részét, beleértve a tüskefehérjét is, az omicron BA.2 alváltozatából nyerte, amely jelenleg az Egyesült Királyságban uralkodó változat. Ezért valószínű, hogy az omikron XE jellemzői (például a fertőzőképesség, a betegség súlyossága és a vakcina hatékonysága) hasonlóak a BA.2 jellemzőihez. Azonban bölcs dolog, hogy a tudósok továbbra is figyelemmel kísérjék és tanulmányozzák az omicron XE-t, mivel ez egy genetikailag a szüleitől eltérő vírus.

 

Forrás: Napidoktor.hu