Mi az a noktúria?

Éjszakai vizelési inger. Álmából riadva rohan a WC-re? Nincs ezzel egyedül! Sokan minden este meglátogatják a fürdőt, megszakítva ezzel a nyugodt alvást.

Arra ébredni, hogy feszül a hólyagunk, cseppet sem kellemes érzés, főként, ha öt-hat alkalommal ismétlődik meg éjszakánként, kizökkentve minket a pihentető alvásból. Ez a kellemetlen betegség noktúria néven ismert az orvostudományban. Számos kutatás vizsgálja az okát, és a szervezetre gyakorolt hatását egyaránt.

Az éjszakai utak oka

Az egészségesen működő szervezetben éjszakánként lecsökken a vizelési inger. Ennek oka a vízmegkötésért felelős vazopreszin hormon. Mivel éjszakánként termelődik, így az inger jelentősen mérséklődik az esti pihenések során. Az életkor előrehaladtával azonban csökken a termelődése, mely a noktúria kialakulásához vezethet.

Romló eredmények

Legtöbbször nem tulajdonítunk nagy jelentőséget az éjszakai ébresztőknek, később azonban az elégtelen pihenés következtében, folytonos fáradtság alakulhat ki, mely egyben a mindennapos teljesítőképességre is kihat. A gyakori koncentrációvesztés, figyelmetlenség és rossz közérzet szintén a betegség súlyosbodásával együtt figyelhető meg.

alvas

Korral jár?

A kutatások azt mutatják, hogy az éjszakai ébresztő főként az 50 éves kor felettieket érinti. A pisilési inger akár többször is felkeltheti a pihenésre vágyót, mégis csupán kis hányaduk fordul orvoshoz a problémával.

Gyanús előjel

A noktúria sok esetben, egy háttérben meghúzódó betegség kísérő tüneteként alakul ki. Éppen ezért lenne fontos, hogy az éjszakai vizelési ingerrel küzdők mielőbb szakemberhez forduljanak, más betegségek kiszűrése érdekében.

Kezelési lehetőségek

Amennyiben noktúria tüneteit veszi észre saját magán, ajánlott mielőbb orvosi kivizsgáláson részt venni! Így nem csak az egyéb betegségek zárhatóak ki, de a tünet kezelésével ismét ágyban töltheti a teljes éjszakát fürdőszobai kitérők nélkül.

Forrás: https://napidoktor.hu/index