Mi állhat a hajhullásom mögött? – 1.rész

Hajunk nagyon sokat elárul rólunk – ha pedig hullani kezd, annak nyomós oka van. A hajhullás hátterében állhat betegség, ásványi anyag- vagy vitaminhiány. S nemcsak a férfiakat érinti ez a komoly probléma.

A hölgyek éppúgy veszíthetnek tincseikből, mint a férfiak. A hajhullás mögött pedig számos ok meghúzódhat, s nem csupán a túlzásba vitt hajformázásra kell gondolni. A vékonyodás a fej egész területén tapasztalható, a koponya közepe táján pedig egyre nagyobb folt éktelenkedhet. A nőknél hajhullásnál egyedül a halánték kopaszodása nem jellemző.

A fejbőr nagyjából 100 ezer hajszálat tartalmaz. Mindegyiknek megvan a „maga élete”. Egy szőrtüsző egy hajszálat termel, amely havonta kevesebb mint 1 centit nő. 2-6 évig növekedik, majd egy hónap erejéig szünetel. Ha az új ciklusa elkezdődik, ez a hajszál kiesik. Vagyis, a hajszálak többsége általában növekvő fázisban van.

Az emberek többsége 50-100 hajszálat veszít naponta. Ám ha csomókban figyelhető meg hajhullás, vagy vékonyodást tapasztalunk, keressünk fel orvost a problémával.

Mi lehet a hajhullás oka?

Nem beszélhetünk egyetlen okról – egészségügyi állapottól függően legalább 30 oka lehet annak, hogy hullik a haj. A stressz és az életmódbeli tényezők, például, hogy mit eszünk. Génjeink szintén szerepet játszanak benne. Ha az orvos nem lát specifikus okot, pajzsmirigy problémára vagy hormonális egyensúlytalanságra is gyanakodhatnak. Ha a bűnös megvan, a haj általában gyorsan nőni kezd.

Az orvosok ún. Savin-skálát használnak a hajhullás fokának megállapítására. Ez segít a női kopaszodási minta meghatározásában – az állapot neve androgén alopecia. Noha férfi típusú kopaszodásról van szó, a hölgyeket is érinti. Szakértők szerint a gének és a kor egyaránt szerepet játszanak, a menopauza alatti, hormonális változásokkal együtt. A tincsek mindenütt vékonyodhatnak, de a legnagyobb hajhullás a fej közepe táján tapasztalható.

Lássuk a konkrét egészségügyi okokat.

1.Pajzsmirigy-probléma: a pajzsmirigy olyan anyagok termelődéséért felelős, melyek a szervezet helyes működését tartják fenn. Ha túl kevés van belőlük, a haj növekedése problémás lehet. Ám nemcsak ez jelezheti a pajzsmirigy-gondot: a páciens fogyhat, hízhat, érzékeny lehet hidegre vagy melegre, de a szívverésben is felfedezhet változásokat.

2.Policisztás petefészek-szindróma (PCOS): a szervezet ilyenkor több férfi hormont termel, vagy androgént, mint amennyit kellene. Ez extra szőrnövekedést indít el az arcon és a testen, míg a fejen levő haj vékonyodni kezd. A PCOS ovulációs problémákat is okoz, hízást és pattanásokat. Olykor azonban a hajhullást az egyetlen, nyilvánvaló jele.

3.Alopecia Areata: ez az egészségügyi probléma nagy foltokban történő hajhullást okoz. Oka saját immunrendszerünk, mely tévedésből megtámadja az egészséges hajhagymákat. Legtöbb esetben a kár nem tartós, a tincsek visszanőnek 6 hónap-1 év alatt. Ritka, hogy valakinél a fejbőrön és a testen is elveszik a szőr.

4.Ótvar: amikor ez a gombásodás a fejet érinti, hajhullás indul el. Viszkető, kerek kopasz foltok jönnek létre. Pikkelyes és vörös is lehet a bőr. Gombaellenes szerekkel szokás kezelni a problémát, mely sajnos közvetlen érintkezéssel terjedhet is. Ellenőrizzük, nem adtuk-e át a családtagoknak, ha ótvarral küzdünk.

5.Gyermek születése: a haj dúsabbnak tűnhet a terhesség idején, melynek oka a magas hormonszint. A hajhullást ez meggátolja – ám a baba születése után gyorsan kihullhatnak ezek a tincsek. Sőt, sok hajat veszíthetünk egyszerre, s 2 évbe is telhet, míg minden visszatér a normális kerékvágásba.

6.Fogamzásgátló tabletta: a hormonok, melyek elnyomják az ovulációt, vékony hajat okozhatnak. Különösen, ha a családban volt is hajhullásos eset. Akkor a legvalószínűbb, amikor leállunk a tabletta szedésével. Egyéb gyógyszerek, így például a vérhígítók és magas vérnyomás elleni szerek, szívbetegségre, arthritisre, depresszióra szedett készítmények ugyanezt válthatják ki.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php