Mi a különbség mandarin és narancs között?

Sokan első látásra összekeverik a mandarint a naranccsal. Ok, citrusféle, meg sárga is, de azért nem ugyanaz…

Mandarin vagy narancs – mi a különbség?

Sokan azt hiszik, hogy a mandarin és a narancs egy és ugyanaz a gyümölcs. Ez pedig egyáltalán nem igaz. A mandarin és narancs közötti különbség valójában már növekedés előtt megmutatkozik. Ha jól megnézzük, a narancs– és mandarinfa egyáltalán nem hasonlít egymásra.

Mandrainfa: Alacsony növésű, kis termetű fa. Törzsei vastagok, ágai töviseket fejlesztenek. Szabálytalan koronáját sűrűn álló levelek borítják. Hajtásai vékonyak, szögletesek vagy laposak, színük sötétzöld. Levelei kicsik, 3,5—8 cm hosszúak és 1,5—4 cm szélesek. A nyelek mellett vékony levéllemezcsík található. Virágai rövid virágzati hajtásokon egyesével, néha 2—4-esével jelennek meg. Az illatos virágok fehérek, kicsik, 1,5—2,5 cm szélesek és 0,5—0,7 cm hosszúak. Jellemző az ötös szerkezet. A porzók száma 18—23, valamivel rövidebbek a sziromleveleknél.

Narancsfa: A narancs legfeljebb 8(-15) m magas, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes, gömbölyded koronájú fa. Fiatal hajtásai szögletesek és csavarodottak; a levélhónaljakban hajlékony tövisek ülnek. Levelei szórt állásúak, aromás illatúak. A levélnyél 1-3 cm hosszú, keskeny-szárnyas, a lemez (10 x 15 cm) tojásdad vagy elliptikus, lekerekített vállú, hullámos vagy csipkés szélű. Erős illatú virágainak átmérője az 5 cm-t elérheti, egyesével vagy legfeljebb 6 tagú fürtben fejlődnek a levélhónaljban; a zöld csésze 5 rövid cimpájú, az 5, hosszúkás-tojásdad szirom fehér színű.

A mandarin és narancs összehasonlítása

Egyetlen hasonlóság van a mandarin és a narancs között, éspedig az, hogy mindkettő citrusféle. Bár mindkettő ugyanahhoz a narancscsaládhoz tartozik, mikor a két gyümölcs alakjáról, ízéről vagy éppen az illatáról beszélünk, nagyon is eltérőek.

Eredet

A mandarin a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában vadon élő növény. A citromtermő vidékeken, főleg a keleti országokban termesztik, bár a trópusokon is jól tenyészik. A citrommal és naranccsal együtt a rutafélék (Rutaceae) családjának egyik képviselője.

A narancs feltehetőleg Ázsia trópusi részéről, leginkább a Maláj-szigetvilágból származik. Más citrusfélékkel együtt a régmúlt idők óta termesztik. A narancstermesztés valószínűleg őshazájából terjedt Indiába és Afrika keleti partvidékére, ahonnan később eljutott a Földközi-tenger térségének keleti részébe. A római hódítások, az arab kereskedelmi útvonalak fejlődése és az iszlám terjeszkedése jelentősen hozzájárult a narancs elterjedéséhez.

gyumolcsle, narancsle

Foto:123rf.com


Terméseik

Mandrain: A termések mérete nagyon változó, 4—7 cm hosszúak és 5—8 cm szélesek, lapított gömb alakúak. Vékony héjukban sok olajtartalmú sejt található. A héj könnyen leválik a gerezdekről. A gerezdek száma termésenként 10—15. Termései sokmagvúak. A magok színe sárgászöld vagy világoszöld, gyakran sokcsírás.

Narancs: Gömbölyded termésük héja egy színes, általában narancssárga, olajjáratokat tartalmazó külső, és egy fehér, szivacsos, belső rétegből áll, mely alatt ehető, húsos gerezdek vannak. Egy gerezd egy termőlevélnek felel meg; a termőlevél fala vékony, hártyás, melyből a gerezd belsejébe elhúsosodott szőrök erednek. A magvak a gerezdek belső szegletében fejlődnek, a legtöbb termesztett fajta mag nélküli. A kereskedelmi szempontból legfontosabb faj az édes narancs (C. sinensis), a mandarinnarancs, amelynek egyes változatait klementin néven árusítják, továbbá a – legkisebb mennyiségben termesztett – keserű vagy sevillai narancs (C. auranthium subsp. amara)

Ízre milyenek?

A mandarin hámozáskor a külső terméshéj jellegzetes aromájú, kellemes, erős illatot áraszt. A terméshús világos vagy sötét narancsszínű, nagyon bő levű, savanykásan édes és zamatos; 9-15 gerezdre tagolódik, amelyek könnyen elválaszthatók egymástól. A sok alakú (gyűjtő-)faj több, taxonómiájuk tekintetében vitatott rokont és fajon belüli hibridet foglal magában, amelyek a termés héjával, méretével és ízével különböznek egymástól, és külföldön számos néven (Clementine, Tangerine, Satsuma stb.) ismerik őket.

mandarin

Foto: pixabay.com

A narancs termése: “bogyója” a világszerte legismertebb és legkedveltebb citrustermések közé tartozik. A nagyon bő levű, narancsszínű vagy liláspiros terméshús 10-14 gerezdre tagolódik, amelyek többé vagy kevésbé tapadnak egymáshoz és a héjhoz. Az érett terméshús zamatosan édes vagy savanykásan édes ízű. A termés gerezdenként legfeljebb 4, kihegyezett tojás vagy ék alakú, fehér színű, szögletes magot tartalmaz; néhány fajta magvatlan. A nagyszámú fajta az érés idejével, a héj vastagságával, ízével és a termésben lévő magvak számával különbözik egymástól, a legfőbb fajták: a Navel, a Valencia és vérnarancs. A narancs terméshéja viszonylag alacsony hőmérséklet hatására narancsszínűre változik, a forró trópusokon viszont a termések sárgák maradnak, vagy foltosan sárga-zöldre váltanak.

Így erősíti a mandarin az immunrendszert

Melyik az egészségesebb?

A mandarin vitamintartalma alapján a citrom és a narancs után a harmadik helyen áll. Húsában a C-vitamin mennyisége 20—30 mg%. Különleges zamatanyagai miatt az egyik legtöbbre értékelt citromféle.

Mindkettő rendkívül egészséges szervezetünk számára. A narancs jelentős mennyiségű A-, B-, és C-vitamint tartalmaz, ugyanakkor kálium, kalcium, foszfor, folsav, vas, nátrium és kén is bőven megtalálható bennük. Ezzel szemben a mandarin kitűnő folsav, béta-karotin, kálium, magnézium és B-vitamin forrás.

Tehát ha egészséges szervezetet szeretnénk, ajánlatos mindkét citrusfélét beiktatni az étrendünkbe!

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.