Mi a fene történik? Két szó: alvásparalízis démonok

Felébred az éjszaka közepén, és ott van: egy fenyegető jelenlét, amelyet először érez, majd lát is, amikor kinyitja a szemét. Halálra rémülve próbál sikítani és elmenekülni – de nem tud. Mintha megbénult volna, vagy mintha lenyomna a gonosz jelenléte.

Sajnos nem ön az egyetlen, aki már tapasztalta.

Így érzékeli, aki átélte: 

Mi ez a “démon”, ami a testbe zárva hagy, és képtelen tőle mozogni vagy sikítani? Attól függ, kit kérdez…

Egyesek számára ez egy arctalan, alaktalan jelenlét, amely megpróbálja megfojtani őket. Mások úgy írják le, mint egy hátborzongató vén boszorkányt karmokkal. Többen földönkívülit látnak, és teljes mértékben földönkívüli elrablást tapasztalnak. Mások számára pedig a démonok úgy néznek ki, mint egy halott rokon.

Éjszakai hallucinációk: az alvásparalízis

A különböző kultúrákban más-más magyarázatot adnak az alvásparalízis démonaira.

A kanadai inuitok az alvásbénulást a sámánok varázslatainak tulajdonítják. A japán folklór szerint egy bosszúálló szellemről van szó, amely megfojtja ellenségeit álmukban. A brazil folklórban a démonnak neve is van – Pisadeira, ami portugálul azt jelenti, hogy “ő, aki lép”. Ő egy hosszú körmökkel rendelkező banya, aki éjszaka a háztetőkön ólálkodik, majd a teli hassal alvó emberek mellkasán járkál.

Valódiak ezek a “démonok”? A rövid válasz… olyasmi.

A bénulás valós. Ezt alvásparalízisnek hívják. Az a jelenség, hogy az alvásparalízis során valami démonszerűt látunk, szintén valós. Ezt hipnagógikus vagy hipnopompikus hallucinációnak hívják. Ami magát a démont illeti, az nem valós. Ígérjük.

A brazil mese hasraütéses összetevőjében azonban lehet némi igazságtartalom. Kiderült, hogy nagyobb valószínűséggel tapasztalhat alvásparalízis démont, ha a hátán alszik.

Mi történik valójában?
Míg az alvásbénulás démonok határozottan hátborzongatóak, a mögöttük álló magyarázat valójában elég unalmas. Az alvásbénulás akkor történik, amikor az alvás álomfázisa alatt felébred. Ebben az időszakban az agya kikapcsolja a teste többi része felé a jeleket, hogy ön ne mozogjon vagy ne játssza el az álmait. Ha hirtelen felébred, miközben még mindig ebben a fázisban van, már teljesen magánál van, de képtelen beszélni vagy mozogni.

Mi is az a narkolepszia?

Alvási bénulás
Becslések szerint az emberek 1,7-40 százaléka tapasztal alvásparalízist, de nem mindenkinek adatik meg a démoni élmény. Ez azért van, mert nem mindenki tapasztal alvásparalízist hipnagógikus vagy hipnopompikus hallucinációkkal együtt.

Hipnagógikus és hipnopompikus hallucinációk
Az élénk álomszerű élmények, amelyeket hipnagógikus vagy hipnopompás hallucinációknak neveznek, valóságosnak tűnhetnek, és gyakran ijesztőek. Összetéveszthetők a rémálmokkal, és előfordulhatnak elalvás (hipnagogikus) vagy ébredés (hipnopompikus) közben. E hallucinációk során ijesztő embereket vagy lényeket láthat a közelében vagy akár az ágyában fekve. És gyakran alvásparalízis kíséri őket.

Ezek a hallucinációk akkor fordulhatnak elő, ha az alvás gyors szemmozgási (REM) ciklusa alatt részben eszméleténél van. Ebben az állapotban a valós világot nézi, de közben álmodik is – ez a tökéletes recept ahhoz, hogy olyan dolgokat lásson, amelyek valójában nincsenek is ott. Az is előfordulhat, hogy olyasvalami torzképét látja, ami valójában ott van. Például a széken lévő ruhakupac átalakulhat egy emberré, aki ott ül és nézi, ahogy alszik, vagy az ébresztőóra fénye egy vörös szemű szörnyeteggé változhat.

alvaszavar

Foto:123rf.com

Mikor lehet nagyobb valószínűséggel ijesztő lényeket látni?


Ha a hátán alszik, nagyobb valószínűséggel ébredhet fel álmából vagy ébredhet fel az álomfázisban, olyan dolgok miatt, mint a horkolás és a nem diagnosztizált obstruktív alvási apnoe.

Az alábbiak szintén növelhetik az alvásparalízis és a hipnagógikus vagy hipnopompikus hallucinációk előfordulásának esélyét:

  • stressz vagy szorongás
  • alvásmegvonás
  • narkolepszia
  • poszttraumás stressz zavar (PTSD)
  • jetlag
  • gyomorégés
  • alkohol


A démonok kordában tartása


Ha tudja, hogy az alvásdémonok nem léteznek, és hogy az alvásbénulás epizódjai általában nem tartanak tovább egy percnél – még ha egy életen át tartónak is érzi őket -, az segíthet enyhíteni a velük kapcsolatos stresszt.

Íme néhány további tipp, amelyekkel csökkentheti az ilyen epizódok előfordulásának esélyét:

Alakítson ki egy egészséges alvási rendet. Minden nap ugyanabban az időben feküdjön le és keljen fel, és törekedjen arra, hogy minden éjszaka 6-8 órát aludjon.
Javítson a lefekvési rutinján. Vegyen példát a Pisadeira-történetből, és kerülje, hogy teli hassal feküdjön le aludni. Tartózkodjon a koffeintől és az alkoholtól lefekvés előtt. Ha lefekvés előtt valami pihentető tevékenységet végez, az is segíthet a jó alvásban.
Ne aludjon a hátán. Az alvásbénulás nagyobb valószínűséggel következik be, ha a hátán alszik, mivel nagyobb a valószínűsége, hogy felébred a horkolás vagy az alvási apnoe miatt, ezért válassz bármilyen más, kényelmes pozíciót. Ha hajlamos arra, hogy más helyzetben való elalvás után is a hátán végzi, akkor egy párna elhelyezése bármelyik oldalára megakadályozhatja, hogy teljesen átforduljon.
Kezelje/ kezeltesse az esetleges alapbetegségeket. A stressz, a szorongásos zavarok és más mentális egészségügyi állapotok hozzájárulhatnak a gyakori alvásbénulásos epizódokhoz. A kiváltó ok kezelése segíthet megelőzni ezeket az epizódokat.
Beszéljen orvosával a szedett gyógyszereiről. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai alvási problémákhoz vezethetnek, beleértve az élénk álmokat, rémálmokat és alvásbénulást. Ha az epizódok egy új gyógyszer elkezdése után kezdődtek vagy fokozódtak, vagy úgy gondolja, hogy a gyógyszeres kezelés lehet a hibás, beszéljen az egészségügyi szolgáltatójával.
Tornázzon rendszeresen. A rendszeres testmozgás csökkentheti a stresszt és a szorongást, és javíthatja az alvást. Csak kerülje a túlságosan lefekvéshez közeli edzéseket.
Használjon relaxációs technikákat. A mélylégzés, a meditáció és a jóga csak néhány relaxációs technika, amelyek segíthetnek a lefekvés előtti stresszoldásban, hogy távol tartsák a stresszt – és az alvásdémonokat -.
Legyen tisztában az éber álmodással is. Ez gyakran előfordul alvásparalízis esetén.

A éber álom az, amikor álom közben tudatában van az eseményeknek. Az éber álom során képes átvenni az irányítást az álmában történtek felett.

 

 

 

 

Forrás: Napidoktor.hu