Méz, méz, méz

Nem csak megfázásra, de számos betegség megelőzésére is nagyszerű a folyékony arany, a méz. Főként influenza szezon idején használjuk, forró teába kanalazva, pedig számos más felhasználási lehetőség is van. De miért is érdemes szeretnünk a mézet?

Méz: az energiaforrás

81%-át egyszerű cukrok teszik ki: gyümölcscukor és szőlőcukor, amelyek hamar felszívódnak a véráramban, és energiával látják el az izmokat, az agysejteket, a felesleg pedig raktározódik a májban.

Méz: a természetes antibiotikum

Mikroorganizmusok elleni hatását is magas cukor- és szerves sav tartalmának köszönheti, sőt egyes mézfajtákban egy hidrogén-peroxid nevű anyagot is találtak, amelyet a baleseti sebészetben fertőtlenítőszerként használnak

Méz: az édes antioxidáns

Nemcsak gyümölcsökben és zöldségekben találhatunk daganat ellenes antioxidánst. A méz flavonoid tartalma miatt remek antioxidáns hírében áll:

  • tisztítja a májat
  • öregedést gátló és
  • daganatellenes hatású.
mez_kattide

A mézben önmagában vitaminok nincsenek, csupán a benne természetes módon előforduló virágporszemcsékben találhatók, főleg a B, C vitamin, nikotinsav és fólsav tartalom mutatható ki nagyobb mennyiségben.

Gazdag ásványi anyag forrás a méz:

méz

Ezek a létfontosságú ásványi anyagok hozzájárulnak immunrendszerünk erősítéséhez.
Ha stresszesnek érezzük magunkat fogyasszunk naponta egy kis mézet, hiszen az idegeinknek is jót tesz, kiegyensúlyozottabban működnek. Sőt egyes mézfajták nyugtató hatással vannak az emberre.

Méz: a szívbarát élelmiszer

A mézben fellelhető esszenciális zsírsav, a linolsav elősegíti a koleszterin kiürülését, így egy bizonyos mértékben az érelmeszesedést lassítja, rendszeres fogyasztásával a vérnyomást rendben tartja, bizonyos szívritmuszavarok ellen is jótékonynak bizonyult.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.