A meseolvasás titkai

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére, 2005 óta Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program szervezője ez alkalomból is a mesélésre bíztat a beteg gyerekek mielőbbi gyógyulása érdekében.

Miért is?

A gyerekeknek elmondott mese számos pozitív hatással bír mind értelmi, mind érzelmei tekintetében. Legelőször is mozgásba hozza a gyermek fantáziáját, képzelőerejét, fejleszti intelligenciáját, szókincsét és verbális kifejezőkészségét. Leegyszerűsíti a kicsi számára bonyolult világot, az egyes élethelyzeteket és ezzel segíti a későbbi problémamegoldásban. Mindezek mellett hozzájárul a gyermek saját érzelmeinek megértéshez, feldolgozásához és megmutatja neki, hogy a nehézségekkel érdemes fölvenni a harcot, mert le lehet győzni azokat.

„A beteg gyerekeknek felolvasott mese segít a kizökkenni a „rideg valóságból”, eltereli a kicsik figyelmét saját bajaikról, így csökkenti a fájdalmaikat. Ezek a történetek példaértékűek a kis betegek számára, hiszen képzeletükben a sárkány vagy a boszorkány veszi át a betegség helyét, amivel nekik is meg kell küzdeniük. Ezzel nemcsak segíti a félelmeik, belső feszültségük oldását, de a lélek felüdítése révén hozzájárul a testi gyógyulásukhoz is” – mondta Horváth Magyary Nóra, a cég kommunikációs ügyvezető igazgatója.

???????????????????????????????

Miért a népmese?

„A YouTube csatorna kínálatában számos népmesei videó található, és a mesedoktorok program személyes felolvasásain is elő-előkerülnek ezek a mindannyiunk által jól ismert mesék” – tette hozzá Horváth Magyary Nóra. – „A mai gyerekek ugyanolyan áhítattal és átéléssel hallgatják ezeket a történeteket, mint számtalan generáció előttük, hiszen a népmese segíti a saját kultúrájukkal, gyökereikkel való megismerkedést.”

Meséljünk, meséljünk, meséljünk!

Az elmúlt egy év során a mesedoktorok több mint 8000 alkalommal csaltak mosolyt a kis betegek arcára a kórházakban, a YouTube csatornára felkerült 129 videót pedig további 16 000 alkalommal nézték meg a kórházak legkisebb lakói. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a beteg gyerekek félelmek és szorongás nélkül várják a vizsgálatokat, jobban viseljék a kórházi létet, és megküzdjenek az előttük álló akadályokkal.

A Magyar Népmese Napja alkalmából több cég is csatlakozott a mesedoktorok programjához. A B. Braun-vállalatcsoport és az RTL Magyarország munkatársai videókamera előtt mondták fel kedvenc meséiket, amiket a beteg gyerekek hamarosan megnézhetnek a YouTube csatornán.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.