Mesehősök segítik a gyerekeket a gyógyulásban

A népmese napján került átadásra a Bács-Kiskun Megyei Kórházban elsőként megvalósított, a gyermekek önfeledt gyógyulását segítő mesekórház minta projekt.

A kórház vezetése és dolgozói évek óta elkötelezett hívei a minőségi, magas színvonalú betegellátásnak, a lelki és mentális gyógyulást segítő tevékenységeknek. Péntektől a kórtermeket és folyosókat több mint 600 négyzetméternyi felületen mesés tapéták díszítik, melyeken életre kelnek a Magyar népmesék és a Vízipók Csodapók 40 éve ismert figurái és történetei. A Kecskemétfilm Kft. művészeinek bevonásával európai szinten is egyedülálló technológia alkalmazásával kerültek kivitelezésre a Kecskemét kulturális örökségéhez kötődő motívumok. A projekt megvalósításában kiemelt támogató volt a Duna Aszfalt, valamint Kecskeméten és környékén működő vállalkozások, ill. magánszemélyek.

Közismert, hogy a gyógyulás ideje milyen szoros összefüggésben van a lelki tényezőkkel. Ez kiemelten fontos a gyermekek esetében, akik szüleik nélkül, sokszor heteket is eltöltenek, számukra idegen, sokszor rideg világban, a kórházban. A szülők számára is nagy segítség, hisz könnyebb szívvel hagyják a kicsiket otthonosabb közegben. A falakat díszítő mesefigurák nem csak a kis betegekre, de a kórházi dolgozókra is jótékony hatással vannak. Erőt ad az itt dolgozó orvosoknak és nővéreknek a további megfeszített, áldozatos munkájához, megkönnyíti a mindennapi feladataikat, akár egy vérvételt, a mesefigurák ürügyén könnyebb a kommunikáció a kis betegekkel.

Mikulás Ferenc projektvezető szerint a népmesék olyanok, mint a gyermekek gyógyulási folyamata. Orvosok, gyógyszerek és varázsszerek segítik őket a szimbolikus úton, melynek végén elnyerik méltó jutalmukat: a kis betegek meggyógyulnak.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

A kórház vezetőinek régi álma volt a gyógyulás, a gyógyítás közegét alapjaiban, kreatív eszközökkel megváltoztató közeg kialakítása, ami most karitatív összefogás eredményeként valósulhatott meg. A megvalósításához szükséges összeget egy jótékonysági bál keretében gyűjtötték össze.

A sajtóbejárást követően a mesékkel és rajzfilmfigurákkal szerethető, mesebeli terek lettek a folyosók, vizsgálók, kórtermek. A környezetalakító minta projekt célja az aktív, közösségi tereket és altató, vizsgáló részletegeket a gyerekek számára is „működésbe” hozni: létrehozni egy olyan helyet, ahol azonosulni tudnak az orvosokkal, a gyógyítással és rövid időre ők is kicsit dokik lehessenek, önmagukat gyógyító „Csemetedokik”.

Forrás: https://napidoktor.hu/