Menstruációs zavarokat is okozhat az ösztrogéndominancia

Kínzó fejfájás, vizesedés, szédülés, menstruációs problémák, ingerlékenység- szerteágazó tünetek, és látszólag semmi közük egymáshoz, ám a hormonális egyensúly felborulását jelezhetik. Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és a közhiedelemmel ellentétben nem csak a menopauza tájékán jelentkezik. 

Hormonális egyensúly

A női hormonrendszer működésében az ösztrogén és az azt ellensúlyozó progeszteron a legmeghatározóbb. Az ösztrogén a ciklus első felében termelődik és feladata többek között a ciklus szabályozása, a méhnyálkahártya erősítése, vastagítása és a másodlagos nemi jellegek kialakítása. Pontosabb elnevezése inkább az, hogy ösztrogének, hiszen 3 típusa van: ösztradiol, ösztron, ösztriol. Hogy a hormonális egyensúly megmaradjon, ahhoz elegendő progeszteronra van szükség, melynek mennyisége az ovuláció után ugrik meg, és fontos szerepe van a szabályos menstruációs ciklusban, illetve a létrejött terhesség megtartásában.

Bár mind az ösztrogénnek, mind a progeszteronnak vannak határértékeik, ám nem csak ez, hanem az egymáshoz való arányuk is fontos, hiszen ha valamelyik eltolódik, úgy a hormonális egyensúly felborul, ami számtalan tünetet okoz.

A leggyakoribb eset, amikor az ösztrogén kerül túlsúlyba. Ennek igen szerteágazó okai lehetnek, de hátterében gyakran a helytelen életmód, a stressz és a rengeteg kemikália használata áll, de bizonyos betegségek is elidézhetik az állapotot (pl. PCOS, sárgatest elégtelenség). Ráadásul a vegyipar fejlődésével több ösztrogén-hatású anyaggal is érintkezünk (pl. kozmetikumokban parabének), ami jelentősen megnöveli a szervezet ösztrogén szintjét. Így szinte kikerülhetetlen, hogy a mai kor embere ne találkozna olyan anyagokkal, melyek elősegítik a hormonális egyensúly felbomlását.

fejfajas

Mivel járhat az ösztrogéndominancia?

  • menstruációs zavarok
  • meddőség, vetélés
  • fejfájás
  • mióma
  • ödéma
  • anyagcserezavarok
  • alacsony libidó

Nem kell együtt élnie a kellemetlen panaszokkal

Mint látható, az ösztrogéndominancia nem csak kellemetlen tüneteket, hanem komolyabb betegségeket is okozhat, ezért fontos mielőbbi kezelése. Dr. Lőrincz Ildikó nőgyógyász szerint amennyiben hosszú időn keresztül zavaró tüneteket tapasztal, érdemes erre a problémára is gyanakodni, melyről laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni. Kezelésében az ösztrogén-hatású vegyszerek és ételek (pl. sok szója) mellőzésén kívül sokat segíthet a progeszteronpótlás, valamint az, hogy kivizsgáltatja, mi is okozza a zavart, hiszen ha az alap problémát kezelik, akkor a hormonális egyensúly visszaáll.

Forrás: