A menstruációs ciklus biológiai háttere

A menstruációs ciklus egy hónapról hónapra ismétlődő folyamat. A ciklus során minden hónapban a női szervezet felkészül a fogamzásra, a megtermékenyült pete beágyazódására.

Amennyiben ez nem következik be, a szervezet kilöki a feleslegessé vált petét és a fogadásra előkészített szöveteket, a méh belső nyálkahártyáját: ez a menstruációs vérzés.

A vérzés időszaka


A menstruáció első napját tekintjük a ciklus kezdetének. A vérzés normális esetben 3-5 napig tart. Ebben az időszakban leválik a méhnyálkahártya felső rétege, ami vérrel keveredik. Egy menstruációs vérzés során kb. 50 ml vért veszítünk. A szervezet a méh izomzatának összehúzódásával támogatja a nyálkahártya leválását.

menstruacio

Az agy szerepe
A hipotalamusz, azaz az agyunk szabályozó központja kíséri figyelemmel a petefészek hormontermelődését és így szinkronizálja a normális menstruációs ciklust. A havi vérzés végén a hipotalamusz GnRH hormont bocsájt ki, ami stimulálja az agyalapi mirigyeket az FSH (tüszőérlelő) és az LH (tüszőrepesztő) hormonok kibocsátására. Ezek a hormonok utasítják a petefészket ösztradiol termelésre, ami a tüszőérlelést végzi, kb. 120 tüszőnél.

Ovuláció
Az ösztrogén koncentrációja a vérben a 12-13. napon éri el a csúcsot. Ekkor az agyalapi mirigy által termelt luteinizáló hormon kiváltja a tüszőrepedést. Az első tüsző, ami beérik, kiszabadítja magából a petesejtet, és a petevezetőn keresztül útnak indul a méh felé. Ezt nevezzük ovulációnak.

A sárgatest szakasz
A tüszőrepedés általában két héttel a rá következő menstruáció előtt történik. Egy 28 napos ciklust alapul véve a sárgatest szakasz a 14. naptól indul a tüszőrepedés után, és a következő menstruáció előtt, a 28. napon ér véget.

Az ovuláció során egy szempillantás alatt ugrik 200-300-szorosára a progeszteron koncentráció. Ez a nagy mennyiségű progeszteron teszi megfelelő minőségűvé a méhnyálkahártyát az esetleges beágyazódáshoz. A nyálkahártyába glikogén épül be, ami a glükóz tartalékolt formája. Ha bekövetkezik a terhesség, az embrió az első hetekben ebből fog táplálkozni.

menstruaciso fajdalom1

A hormonok összjátéka
Az egész ciklus során a hormonok összjátéka figyelhető meg. Az ösztrogén segíti a progeszteront a ciklus közepén, a petefészek munkáját pedig egy másik hormontermelő szervünk, az agyalapi mirigy kíséri figyelemmel.

Figyeljünk a ciklusunkra
Egy átlag nő úgy éli le az életét, hogy figyeli van-e menstruációja, illetve hogy az nagyjából szabályos-e, nincs-e köztes vérzés. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha rendben van a havi vérzésünk, akkor teljesen egészségesek vagyunk. Az ovuláció figyelését teljesen elhanyagoljuk, pedig a progeszteron-termelés ovuláció függő. Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni nem csak menstruációnkat, hanem az apró változásokat, és, hogy ovulálunk-e a ciklusunkban.

Zavar a menstruációm

Forrás: https://napidoktor.hu/index