Melegrekord -másodfokú hőségriadó lesz ma

Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de a melegrekord tartós stresszt gyakorol mindenkire.

Melegrekord

Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg, ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasabb lesz a szokásosnál, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

meleg1

Hajnalban már nem valószínű csapadék az ország területén, a korábbi zivatarfelhők maradványai is lassan feloszlanak, viszont az esti csapadék nyomán foltokban köd is előfordulhat napkelte körül. Napközben országszerte sok napsütés várható, de a délutáni, kora esti órákban helyenként erőteljesebb lesz gomolyfelhő-képződés, és elsősorban az Alpokalján, valamint az Északi-középhegység és az Alföld északkeleti kétharmadán alakulhat ki elszórtan záporeső, zivatar. A napközben megélénkülő délkeleti szél hozzávetőlegesen a Baja-Győr tengely mentén megerősödik, de északkeleten gyenge marad a légmozgás.

Ugyanakkor zivatar környezetében lokálisan viharos széllökések is előfordulnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 19 és 24 fok között várható, de egyes völgyekben, pusztákon 16, 18 fokig is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 33 és 37 fok között alakul.

 

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.