Meleg idővel telik a hosszú hétvége

Északkeleten, keleten túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható, a Dunántúlon azonban gomolyfelhős lesz az ég, ott több helyen alakul ki zápor, elszórtan zivatar, néhol felhőszakadás is lehet.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 17 fok között alakul, de északkeleten néhol hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

Időjárási front nincs közelünkben, az ország legnagyobb részén azonban kimondottan meleg idő lesz, így az erre érzékenyek bőséges folyadékpótlással, valamint napközben hűvös helyen tartózkodással javíthatnak közérzetükön. Aki a szabadban tölti idejét, erős ultraibolya sugárzásra készülhet, ezért fényvédő krém és napszemüveg használata javasolt!

nyar8

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas, sőt helyenként a nagyon magas szintet is. A meteorológiai előrejelzés alapján csütörtökön helyenként még számítani lehet zivatarokra, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. A csalánfélék pollenkoncentrációja emelkedik, jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. Közepes, esetenként magas szintet érhet el még a kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja jellemzően alacsony, bár helyenként közepes is lehet. Általában alacsony mennyiségben van jelen az eperfafélék, a hárs és a bálványfa virágpora, illetve előfordulhat még egy-egy szem a tölgy pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.