Méhcsípés: eddig nagyon rosszul kezeltük az allergiát

Nékám Kristóf allergológus közlése szerint a kalcium nem jó a méh- vagy darázscsípés miatti allergiás tünetek megszüntetésére. Magyarországon minden évben előfordul egy-két haláleset csípések miatt.

Kivizsgálással lehet igazolni – ami nem mindig sikerül –, hogy valaki érzékeny-e a darázs- vagy a méhcsípésre, esetleg mindkettőre.

Nékám Kristóf allergológus az M1 adásában elmondta: ha valakinek egy korábbi csípés után voltak komolyabb tünetei, például vérnyomásproblémája, fulladása, ritka esetben hasmenése, az már jele lehet az érzékenységnek, így ő már veszélyeztetettnek számíthat.

szúnyog, csípés, hólyag

Hozzátette: létezik a tüneteket hosszútávon megszüntető, immunterápiának nevezett injekciós kúra, egymástól függetlenül darázs- és méhcsípés kezelésére. Nékám Kristóf a csípés utáni azonnali teendőkkel kapcsolatban aláhúzta: a kálcium nem jó az allergiás tünetek megszüntetésére.

Az egyetlen rövid távú megoldás egy adrenalint tartalmazó injekciófajta, amit bárki beadhat a saját combjába, ugyanis innen szívódik fel a legjobban a hatóanyag. Az injekció a beszúrás után másodpercek alatt hat.

A szakember megjegyezte azt is, a darazsak és a méhek a környezetszennyezés miatt válnak vadabbakká.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.