Hidegfront, megnövekedett felhőzet, de napsütésre szinte mindenütt számíthatunk

Éjszaka a kiterjedt csapadékzóna északkelet felé helyeződik, reggelre pedig szinte mindenütt elállhat az eső, ezzel együtt délnyugat felől csökken a felhőzet.

Napközben újra megnövekszik a felhőzet, de némi napsütésre szinte mindenütt számíthatunk. Kisebb eső, zápor szinte bárhol, legkisebb eséllyel északnyugaton alakulhat ki, de a déli megyékben akár számottevő mennyiség is eshet, sőt főként a délnyugati és a keleti megyékben egy-egy zivatar is előfordulhat. Az Alföldön a délnyugati, a Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet kísérhetik erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul, a keleti határ közelében lesz az enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 14 fok között várható, délkeleten mérhetjük a magasabb értékeket.

A hazánk felett átvonuló hidegfront hatására legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

barka_tavasz_napsutes

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

A hét közepéig sok felhőre számíthatunk, a déli és a keleti megyékben eső, zápor is valószínű, majd csütörtöktől csökken a felhőzet, és több-kevesebb napsütés mindenütt várható. A szél gyakran megerősödik, sőt szerdán többfelé viharossá fokozódik.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 8 és 15 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. március 4. 11,3 °C +7,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 19,3 °C (2017) legalacsonyabb hőmérséklet: -15,0 °C (1987)

Forrás: met.hu