Meglepő étel-kombinációk ellenállhatatlan ízzel!

Megesett már velünk, hogy olyasmit sikerült egymással párosítanunk, amely szokatlan étel-kombinációnak számított, mégis nagyon finom volt? Ismerjünk meg néhány kiváló társítást!

Ha különleges ízekre vágyunk, néha nem árt kísérletezni. Vannak élelmiszerek, amelyeket ránézésre nem szívesen próbálnánk ki együtt, ám ha mégis megtesszük, rájövünk, hogy remek ízük van. Lássuk a merész, mégis ízletes étel-kombinációkat, amelyeket ráadásul nem is nehéz elkészíteni!

1. Sonkába tekert spárga, fekete melasszal

A melaszt öntetként használjuk, miután betekerjük a spárgát sonkaszeletekbe vagy szalámiba. A különös, édeskés ízű melasz valóban különös párosítás a sós hússal és a spárgával, de remekül kiegészítik egymást. A sonkát egyébként dinnyefalat vagy egy füge köré is lehet tekerni. Meghökkentően finom előételek!

etel-kombinaciok1

2. Gyömbér, bazsalikom és körte

A Délkelet-ázsiai konyhákban a gyümölcsöket szokás párosítani friss gyógynövényekkel – megtehetjük ezt mi is. Meglepő étel-kombináció a körte mellé gyömbért és bazsalikomot fogyasztani. A gyömbér jellegzetes íze az egészet feldobja, míg a bazsalikom elnyomja a gyümölcs természetes édességét. Szeleteljünk érett körtét, almát, dinnyét vagy barackot hozzájuk, de akár a szilva, szőlő és a nektarin is jöhet! A gyömbér reszelve finom hozzájuk, a bazsalikom mellett pedig vanília kivonattal és mézzel is keverhetjük a gyümölcsöket.

etel-kombinaciok2

3. Uborka, dinnye és halszósz

Ez az igazán meghökkentő társítás! Mégis egy igen finom étel-kombinációt hozhatunk össze egy üveg ázsiai halszósz, dinnye falatok és uborka fogyasztásával. Ez a szósz kitűnően kiemeli a gyümölcs és a zöldség ízét. Készítsünk salátát az uborkából és a dinnyéből, majd egy-két csepp szószt adjunk hozzá. Spagetti szószhoz is csepegtethetjük, ecetes öntethez, leveshez vagy pörkölthöz. Lehet, hogy merész az illata, de ne tartsunk tőle!

etel-kombinaciok3

4. Grillcsirke halszósszal

Egy fűszeres csirke, amelyet egy kicsit felturbózunk halas ízzel, nemcsak ínyenc, de egyenesen ellenállhatatlan étel-kombináció! Keverjünk össze hozzá ½ csésze cukrot, zúzott fokhagymát, piros chiliport, 2 evőkanál repceolajat és 2 csepp ázsiai halszószt. A keverékkel dörzsöljük be a csirkedarabokat és hagyjuk a hűtőben állni egész éjjel. Másnap a grillen süssük ki!

etel-kombinaciok4

5. Görögdinnye retekkel

Már a gondolata is furcsa, nemde? Mégis tökéletes párosítás, mert a retek jellegzetes íze ellensúlyozza a friss dinnye édességét. Egy könnyed nyári salátához vagy szószhoz a kettőt keverjük össze és fűszerezzük sóval, borssal, adhatunk hozzá egy kis citrom vagy lime lét is. A citrusos íz helyett vörösbor ecettel is készíthetjük, ebben az esetben vöröshagymával egészítsük ki a finomságot.

etel-kombinaciok5

6. Olívaolaj, fetasajt és friss citrom

Klasszikus kelet-mediterrán trió, de felénk kevésbé ismert. Meglepő, de ez a három, merőben más íz remekül kijön egymással. A sós és krémes feta sajt, a gyümölcsös olívaolaj, valamint a savas, friss citromlé különleges étel-kombináció, amely azonban hamar elcsábít bennünket! Legjobb, ha pürésítjük őket és római salátával kínáljuk.

etel-kombinaciok6

7. Rozmaring, ricotta és gyümölcs

Egy kiváló desszert pizzát is készíthetünk ezzel az étel-kombinációval. Nyári gyümölcsök, sós gyógynövények lágy sajttal keverve – meglehetősen furcsán hangzik, de nagyszerű ízeket kapunk, ha vegyítjük egymással őket. Készítsük el a pizza tésztát, majd kenjük rá a ricottát és 1 csészényi mascarponét, tetszés szerint édesítve. Szórjunk rá áfonyát, cseresznyét, dinnye- és nektarin darabkákat, majd hintsük meg rozmaringgal, bazsalikommal, borssal és cukorral. Végül facsarjuk rá egy fél citrom levét!

etel-kombinaciok7

Fotók: www.webmd.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.