Mégis, mire számítsak? – A rák kezelési lehetőségei

Elmondhatatlan, lesújtó érzés arról értesülni, hogy rákos megbetegedésben szenvedünk. Ilyenkor az ember agyában rengeteg dolog kavarog. Orvosunk javasolt is talán már kezelési tervet, de nem tudjuk, pontosan mire is lehet számítani. Milyen kezelési lehetőségekre készülhetünk?

Rossz hírt kapni sosem jó dolog. Különösen, ha ez arról szól, hogy rák támadott meg bennünket. Orvosunk hamar előáll egy kezelési tervvel, ám kétségeink vannak, nem tudjuk, mit tartalmaz pontosan ez a terv és hogyan fogjuk érezni magunkat tőle.

Teljesen normális a félelem, az idegesség, az aggodalom. Érdemes a kezelésről alaposabban tájékozódni. Ha már jobban tudjuk, mit várhatunk tőle, az könnyíthet egy kissé a lelkünkön, aggodalmainkon, úgy érezzük majd, mi magunk is „kézben tartjuk” a dolgot. Orvosunkkal együtt döntjük el, hogy mely kezelés a legjobb számunkra, a rák fajtáját, elhelyezkedését és a stádiumot alapul véve.

Lássuk, mely kezelések a leggyakoribbak rákos megbetegedések során és mi tartozik hozzájuk.

1.Műtét

A legtöbb rákos esetnél végeznek valamilyen típusú operációt. Azért is elvégezhetik, hogy a rákot alaposabban diagnosztizálhassák és meghatározhassák, milyen mértékben van jelen. A műtétet azért is végezhetik, hogy eltávolítsák a daganatot, szövetet vagy területet, mely rákos sejteket tartalmaz, így például nyirokcsomókat.

Számos esetben a műtét a legjobb esély a betegség megszüntetésére, különösen, ha nem terjedt át a test más részeire.

Egyes rákfajtákat a következő műtét típusokkal lehet gyógyítani: lézeres műtét (fénysugarakkal), elektrosebészet (elektromos árammal), fagyasztásos műtét (mely során extrém hideg hőmérsékletet használnak, hogy megfagyasszák a rákos sejteket).

műtét01

A beavatkozást követően a felépülés több dologtól is függ. Attól, hogy milyen típusú és stádiumú a rák; hogy a műtét milyen típusú volt, valamint szerepet játszik benne a beteg általános egészsége.

Kaphatunk gyógyszert is, hogy blokkolja a fájdalmat vagy egyéb gyógyszereket, így antibiotikumokat, hogy csökkentsék a fertőzés veszélyét a műtét során vagy az operáció után.

2.Kemoterápiás kezelés

A kemoterápia gyógyszereket használ a rák kezelésére. Két különböző módja van ezek beadásának.

Az egyik a hagyományos kemoterápia, melynek során a legtöbb kemoterápiás gyógyszert vénába adják. Egyes típusait viszont izomba, a bőr alá vagy a bőrre, helyi kezelésként, akár egy kenőcsöt.

A mellékhatások személyről-személyre változhatnak, akkor is, ha ugyanolyan típusú a rák és ugyanazt a kezelést kapják. A leggyakoribb mellékhatások az alábbiak:

Fáradtság; hányás; hányinger; hasmenés; hajhullás; szájüregi gyulladás illetve fájdalom.

A kemoterápia olykor hosszútávú mellékhatásokat is eredményezhet, így meddőséget és idegkárosodást. Onkológusunkkal mindenképpen érdemes egyeztetnünk a kezelés kockázatairól.

A legtöbb esetben a kemoterápiát ambuláns kezelés keretében kapja a páciens. Nem lehet tudni előre, hogyan fogja tolerálni a szervezet, amíg az első kemoterápián át nem esett. Ezért úgy kell tervezni, hogy legyen valaki, aki ezt követően a beteget hazaviszi.

A szájon át kapott kemoterápia gyógyszerszedést jelent – folyadék, tabletta vagy kapszula formában -, otthon. Ugyanolyan hatékony, mint a kemoterápia más formája, de nem minden ilyen gyógyszer szedhető szájon át. Van, amelyik nem szívódik fel a gyomorban, mások lenyelve ártalmasak lehetnek. A szájon át alkalmazott kemoterápia drágább, mint a hagyományos.

A mellékhatások itt is változhatnak személyről-személyre, de hasonlóak a hagyományos kemoterápiánál előfordulóakhoz. Ha orvosunk szájon át történő kemoterápiát javasol, nagyon fontos azt pontosan úgy alkalmazni, ahogyan mondta. Azonnal hívnunk kell az orvost, ha a gyógyszert nem tudjuk benn tartani és hányással ki kell adnunk magunkból.

3.Sugárzás

Ez a gyakori kezelési módszer nagy energiájú részecskéket vagy hullámokat használ, hogy elpusztítsa vagy károsítsa a rákos sejteket és meggátolja továbbterjedésüket. A kezelést magában alkalmazzák vagy más kezelésekkel együtt, beleértve a műtétet és a kemoterápiát. A sugárzást kis adagokban adják, hetente 5 napon át, 6-7 hétig.

A kezelés önmagában nem fájdalmas, ám utána előfordul fájdalom, fáradtság, bőrkiütések a kezelési területen. A mellékhatások a rák helyétől függnek; például nyaki- vagy feji sugárzás esetén szájszárazság tapasztalható.

shutterstock_51579334

Egyéb rákkezelések

Orvosunk javasolhat egyéb terápiákat is a kezelési terven belül. Ezek az alábbiak lehetnek:

Célzott terápia: ennek keretében a gyógyszerek vagy egyéb anyagok blokkolják a rák növekedését és terjedését, megzavarva azt specifikus molekulákkal.

Immunterápia (beleértve a biológiai terápiát): ennek során olyan anyagokat használnak, mint az antitestek vagy vakcinákat adnak az immunrendszer serkentésére, így az nagyobb eséllyel harcol a rák ellen.

Őssejt transzplantáció: az orvosok kemoterápiát vagy sugárzást alkalmaznak, hogy annyi rákos sejtet elpusztítsanak, amennyit csak lehet, majd megpróbálják kicserélni őket csontvelőből vagy vérből vett őssejtekkel.

Fotodinámiás terápia (PDT): ennek során egy bizonyos gyógyszert fecskendeznek a véráramba, majd egy speciális fényt használnak, hogy kapcsolatban lépjen a gyógyszerrel és megölje a rákos sejteket.

Ha kellően informálódtunk saját megbetegedésünkről és a kezelési lehetőségekről, komfortosabban érezhetjük magunkat. Mindegyik kezelésre igaz azonban, hogy időbe telik, mire kiderül, hogyan reagál rá a szervezet.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.