Megfejtették a hosszú élet titkát?

Acciaroliban és környéken sokkal több idős ember él, mint az olasz átlag. Kutatók is vizsgálják, mi lehet a rejtély nyitja. A helyiek szerint a nyugalom, a szeretet és a béke.

“Mindennap dolgozom egy órácskát a kertben, és foglalkozom még az asszonnyal is, ha érti, mire gondolok” – nyilatkozta a 94 éves Giuseppe.

A nyugalom szigete ez a dél-olasz kisfalu messze a nagyváros zajától. Az itt élők halászatból élnek és mindent megtermelnek saját maguknak a kertben, amire szükségük van. Tudósok sem értik a magyarázatát, de itt és a környező településeken mintegy háromszázra tehető a 100 évnél idősebbek száma. A kutatók természetesen igyekeznek tudományos magyarázatot adni rá.

“Ezek az idős emberek aktív társadalmi életet élnek” – mondta Salvatore di Somma, a római La Sapienza Egyetem professzora. – “Zsírszegény, egészséges ételeket esznek és nyugodtan élnek” – tette hozzá.

Portrait of smiling mature woman

Portrait of smiling mature woman

Az itt élők szerint nem ennyire bonyolult ez. A nők vagy a helyi kis piacon csevegnek az árussal, vagy a ház körül tartanak rendet, a férfiak újságolvasással töltik a szabadidejüket. Így él már több évtizede együtt egy 93 és 101 éves idős pár is.

Az idős asszony azonban nem rest azzal fenyegetni férjét, ha nem fájna a lába, otthagyná és újra férjhez menne. Lehet, hogy párt is könnyen találna a faluban, hiszen a helyiek átlagosan húsz évvel tovább élnek, mint Olaszország más régióiban.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.