Medence, tó, tenger? – Egészségügyi gondok a víztől – 2.rész

Avagy mi van a mi vizecskénkben?

Bármilyen vonzó, szórakoztató és kellemes a medencevíz, úszás, fürdőzés, pancsolás közben sajnos óhatatlanul kapcsolatba kerülhetünk rajta keresztül baktériumokkal. Milyen egészségügyi gondok jellemzőek, melyeket a vízből kaphatunk el?

A kellemes vízi időtöltésnek sajnos olykor lehetnek hátrányai is. Amikor úszunk, akaratunkon kívül baktériumokkal, vírusokkal és vegyi anyagokkal találkozhatunk. Az óceánok, folyók, tavak az állatoktól, a szennyvíz kiömlésétől, felhőszakadástól vagy más úszóktól egyaránt összeszedhetnek ártalmas dolgokat. S miközben a medencevíz klórja a kórokozók többségét elpusztítja az uszodákban, termálfürdőkben, ez sem működik azonnal.

Milyen egészségügyi gondjaink lehetnek a tenger, a tó vagy akár a medencevíztől?

Az első 6-ról már olvashattunk a cikk első felében , most lássuk a többit.

  1. Leptospirosis: tavakban és folyókban találkozhatunk azzal a baktériummal, mely ezt az egészségügyi gondot okozza. Fertőzött állatok vizeletén át juthat a vízbe. A kórokozó a szájon, orron, szemen keresztül, vagy a bőrön levő vágás útján is a szervezetbe juthat. Hasmenést, szem- kipirosodást, fejfájást, lázat, sárgaságot válthat ki (a bőr és a szem sárgássá válik, a máj problémája miatt). Meleg éghajlaton gyakoribb, a sok eső és áradás esetén szintén.

  1. Naegleria fowleri: az egészségügyi gondot kiváltó, apró organizmusok meleg, friss vízben találhatók, mint például folyó, tó és melegvizes források – ismerik őket „agyevő amőbaként” is. Az orron át jut a testbe, amikor szennyezett vízben úszunk. S ha egyszer a szervezetbe kerül, károsítja a szöveteket, s csaknem mindig végzetes. Az efféle fertőzések ugyan ritkák, évente kb. 3 eset fordul elő az Egyesült Államokban. A kockázat csökkentése érdekében érdemes orrcsipeszt hordani és sosem merülni a víz alá.

9.Vibriosis: amikor óceán vízben úszunk és sérülés, vágás, vagy akár egy közelmúltban elkészült tetoválás van a bőrünkön, bizonyos organizmusok veszélyt jelenthetnek ránk – meleg, partmenti vizekben fertőzés alakulhat ki miattuk. Egyik típus a vibrio vulnificus, melyet húsevő baktériumként is emlegetnek. Igen ritka, de bőrfekélyeket okozhat és súlyos problémákat, különösen gyenge immunrendszer esetén.

10.Kötőhártya-gyulladás: amennyiben ezt az egészségügyi gondot baktériumok okozzák, igen fertőző lehet, s elég annyi a „beszerzésükhöz”, hogy egy uszodában ússzunk azzal, aki hordozza a baktériumot. A kötőhártya-gyulladás hatására a szemek megduzzadnak, pirossá válnak, sárgás folyadék szivárog belőlük. Vegyi anyagok is okozhatják az állapotot – a medencevízben levő klór pedig enyhébb változatot válthat ki.

11.Vegyi anyagok: ha a szemünk piros, a torunkat irritálja valami vagy köhögünk medencevízben úszást követően, valószínűleg az ún. kloramin váltotta ki az egészségügyi gondot. Ezek akkor képződnek, amikor a medence fertőtlenítéséhez vegyi anyagot használnak, s ez összekeveredik azzal, amit az emberek hoznak be a vízbe – az esetleges vizelettel, székletmaradvánnyal, izzadtsággal, lehámlott bőrrel. Ha lezuhanyzunk a medence használata előtt és után, valamint nem használjuk vécének a vizet, mindezt megelőzhetjük.

Tippek a megelőzéshez

A vízben szerzett problémákat nagy eséllyel megelőzhetjük, ha:

  • tartózkodunk a medencétől és egyéb vizektől, ha hasmenésünk van
  • nyílt sebbel nem úszunk, le kell takarnunk sebtapasszal!
  • lezuhanyzunk úszás előtt és után
  • távol maradunk a víztől, amennyiben erős vegyszer szagát érezzük vagy zavarosnak, elszíneződöttnek, nyálkásnak találjuk azt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index