Medence, tó, tenger? – Egészségügyi gondok a víztől – 1.rész

Avagy mi van a mi vizecskénkben?

Bármilyen vonzó, szórakoztató és kellemes a medencevíz, úszás, fürdőzés, pancsolás közben sajnos óhatatlanul kapcsolatba kerülhetünk rajta keresztül baktériumokkal.

Milyen egészségügyi gondok jellemzőek, melyeket a vízből kaphatunk el?

A kellemes vízi időtöltésnek sajnos olykor lehetnek hátrányai is. Amikor úszunk, akaratunkon kívül baktériumokkal, vírusokkal és vegyi anyagokkal találkozhatunk. Az óceánok, folyók, tavak az állatoktól, a szennyvíz kiömlésétől, felhőszakadástól vagy más úszóktól egyaránt összeszedhetnek ártalmas dolgokat. S miközben a medencevíz klórja a kórokozók többségét elpusztítja az uszodákban, termálfürdőkben, ez sem működik azonnal.

Milyen egészségügyi gondjaink lehetnek a tenger, a tó vagy akár a medencevíztől?

1.Emésztési problémák: amennyiben úszás során lenyelünk egy kis vizet, eséllyel beszerezhetünk kisebb vagy nagyobb gyomorpanaszt. Az oka gyakran a cryptosporidium nevű parazita vagy a girardia. Olyan norovírusokkal is kapcsolatba kerülhetünk, mint az E. coli vagy a shigella. Védekezésképpen ne nyeljünk vizet, ha csak lehet! Ha pedig már kialakult valamilyen emésztési gond vagy hasmenés, ne menjünk uszodába, ne veszélyeztessünk másokat!

2.Úszófül: a medencevíztől kialakuló egészségügyi gond hivatalos neve otitis externa. Gyakori fertőzés, mely bármely vízben jelentkezhet. A bőr hamarabb sérülhet, ha nedves, a baktérium pedig könnyen bejuthat rajta. Vény nélkül kapható cseppek segíthetnek megelőzni az úszófül problémát. Ha viszont már kialakult, orvos segíthet – antibiotikumot ír fel.

3.Legionárius betegség: ez az egészségügyi gond egyfajta tüdőgyulladás. Akkor jelentkezik, ha legionella baktériumot lélegzünk be. Egy forró kádban, mely nem elég tiszta, ugyanúgy kialakulhat, mint medencevízben, s belélegezhető gőzön vagy párán keresztül is.

4.Forró fürdős kiütés: ha hosszasan áztatjuk magunkat a forró medencevízben, a bőrünk viszkető, kidudorodó lehet, piros kiütésekkel. Oka leggyakrabban a Pseudomonas aeruginosa nevű kórokozó. A spa jellegű fürdőket nehezebb tisztán tartani, mivel a magas hőmérséklet hamarabb lebontja a klórt. A baktériumoknak viszont kedvező táptalajt nyújt. Ha ilyen medencevízben tartózkodtunk, célszerű mielőbb szappannal lezuhanyoznunk, s kimosnunk a fürdőruhánkat is.

5.Toxikus algák: olykor ezek az egyszerű növények okoznak egészségügyi gondot, óceánban és friss vízben egyaránt – veszélyes mérgezést válthatnak ki. A jelenség neve káros alga virágzás, Amerikában például szinte minden partszakaszon jellemző. Az algák egyik típusa, melyet cianobaktériumként ismernek, hasmenéssel és kiütésekkel járhat, illetve problémákat okozhat a tüdőben. Ne ússzunk olyan helyen, amely habosnak, szokatlan állagúnak tűnik, mert lehetséges, hogy jelen vannak a toxikus algák.

6.Viszketés: friss és sós vízben szintén kialakulhat a viszketés, melyet cercarial dermatitis-nek neveznek. A bőrreakció apró paraziták hatására jelentkezik, melyek a bőrbe jutnak. Fertőző csigák okozhatják, melyekkel sekély vízben találkozhatunk. Legjobb, ha távol maradunk azoktól a partszakaszoktól, ahol ezek élnek.

Emellett minden alkalommal célszerű lezuhanyozni és megtörölközni úszás után.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php