Meddig élvezhetjük-szenvedhetjük a forróságot? – Videóval

Az ország legnagyobb részén folytatódik a derült vagy legfeljebb gyengén felhős, csapadékmentes forróság.

Ugyanakkor a délutáni órákban főként az északnyugati és északi tájak fölött több lehet a gomolyfelhő, és ott elvétve futó zápor, esetleg zivatar sem kizárt.

Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 24 fok között várható, az Északi-középhegységben lehet a legenyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 39 fok között várható.

Légköri front továbbra sem éri el a Kárpát-medencét, de a felettünk elhelyezkedő igen meleg levegő a különösen érzékenyeknél melegfront jellegű hatást válthat ki. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás is felléphet, de ingerlékenyebbekké is válhatunk. A kánikulában, a nagy hőségben a szokásosnál több folyadékot fogyasszunk, lehetőleg vizet, ásványvizet, teát, illetve gyümölcslevet! Az erős ultraibolya sugárzás miatt a déli órákban kerüljük a tűző napsütést, húzódjunk árnyékba, mert a hőségben tűző napon tartózkodva hőgutát is kaphatunk

Pollenjelentés
A parlagfű pollenkoncentrációja az elkövetkező napokban várhatóan országszerte emelkedni fog, helyenként – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén – már a tüneteket okozó közepes szintet is elérheti. A csalánfélék pollenje ismét sokfelé magas koncentrációban lehet jelen. A pázsitfűfélék, az útifű és az üröm pollenkoncentrációja jellemzően alacsony marad. A libatopfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége általában szintén alacsony, bár esetenként közepes is lehet. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom pollenjéből, a kevésbé jelentős allergének közül pedig a hárs, a fenyőfélék, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a pillangós virágúak pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően közepes-magas, de helyenként a nagyon magas szintet is elérheti.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.