Maszkviselés vagy sem? – Mi a legjobb döntés a jelenlegi helyzetben?

A maszkviselés szabályai jelenleg már lazábbak, ám mivel a koronavírus nem tűnt el, sokakban merülhet fel: érdemes-e még hordani a maszkot és ha igen, hol.

Hazánkban jelenleg csak bizonyos helyeken kell maszkot hordani, egyébként kevés embert látni maszkban az utcán, boltokban, közlekedési eszközökön. Mivel azonban a koronavírus-járvány még mindig tart – noha csökken az esetszám -, felmerül a kérdés: érdemes-e még a maszkviselés és ha igen, hol, milyen körülmények között.

Megvéd-e a maszk, hogy azt nem viselő ember mellett ülünk?

Nos, ez nagymértékben függ attól, milyen típusú maszkot viselünk és megfelelően hordjuk-e azt. Vagyis, takarja-e a szájat és az orrot. Egy jó minőségű N95-ös maszk sokkal nagyobb védelmet nyújt, mint a textil vagy a sebészi típus. Ugyanakkor, ha egy járművön a mellettünk ülő személy koronavírusos és köhög, a maszkok nem sokat segítenek – annak ellenére, hogy a legtöbb közlekedési eszközön van megfelelő szellőzés.

Fotó: 123rf.com

Szükséges átgondolni egy utazást, ha szeretteink immunhiányosak?

Amennyiben családunkban, baráti körünkben immunhiányos emberek vannak, meglátogathatjuk őket, de fontos előtte teszteltetnünk magunkat, nem vagyunk-e betegek. Aki magas kockázatú helyre utazik, illetve immunhiányosak közé megy, végezzen koronavírus-tesztet: egy gyorstesztet 24 órával a találkozás előtt, majd egyet akkor, amikor megérkezik.

A szakemberek szerint minden rendelkezésre álló eszközt alkalmaznunk kell a védelem érdekében, így a tesztelést is. Utazáshoz – ha csak buszra szállunk is – egyértelműen a magas minőségű maszk viselése a biztonságos választás. Ha minden nap használjuk a tömegközlekedést, érdemes lehet gyakrabban elvégezni egy koronavírus-tesztet. A korai felismerés ugyanis ajtót nyit a különböző típusú kezelések előtt – például vírusellenes gyógyszerek használatát is lehetővé teszi.

Azt is fontos látni, mely helyzetek tartogatnak fokozott veszélyt a számunkra. Ha például utazás közben viseltünk maszkot, de érkezéskor enélkül térünk be egy bárba vagy étterembe, a koronavírus-fertőzés esélye csaknem ugyanakkora. Legyünk őszinték magunkkal és tegyük fel a kérdést: mely helyzetek jelentik a legnagyobb kockázatot az esetünkben.

Biztonságos az oltást nem kapott, maszk nélküli gyermek utazása?

A gyermekek, akik túl kicsik ahhoz, hogy kaphassanak Covid-oltást – a Pfizer és a Moderna oltása 5 évesnél idősebbek számára engedélyezett –, a legjobban akkor védettek, ha utazás közben oltott, maszkos felnőttek veszik körül őket. Ne feledjük, hogy a 2 éves és idősebb gyermekeknek is van lehetőségük a maszkviselésre, így ezen a módon továbbra is védhetők.

Olvasd el ezt is!

Újra jönnek korlátozások – Ismét kell a maszk?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

  1. jáger lászló

    Én viselem a maszkot
    Nem azért mert véd
    hanem azért ,hogy eltakarja a borostás arcomat….
    Továbbá,mert +szoktam….
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.