Markáns hidegfront erős lehűléssel, (szinte) országos csapadékkal

Reggeltől nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, egyre inkább gomolyfelhős, napos idő valószínű, viszonylag sok gomolyfelhővel. Az északkeleti megyékben várhatóan csak délután szakadozik fel a zárt felhőzet.

Reggel, kora délelőtt a Nyugat-Dunántúl kivételével még több helyen, délután főleg északkeleten lehet eső, zápor, egy-egy zivatar, majd ott is megszűnik a csapadék. Ezt követően már csak elvétve lehet futó zápor. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon, északkeleten és zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 22 és 28 fok között valószínű, de a tartósabban felhős északkeleti határvidéken ennél kissé hűvösebb lehet.

Mindenütt megszűnik a kánikula. Hidegfront hatása miatt az arra érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. Ingadozhat a vérnyomás. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Görcsös panaszok jelentkezhetnek. Hosszabb lehet a reakció idő.

esosido2

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte emelkedni fog, jellemzően eléri a tüneteket okozó közepes szintet, sőt egyre többfelé – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén már magas is lehet. A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban alakul. Esetenként magas koncentrációban lehet jelen még a kenderfélék virágpora is. A pázsitfűfélék és az útifű pollenkoncentrációja jellemzően alacsony marad. Az üröm és a libatopfélék virágporának mennyisége általában szintén alacsony, bár esetenként közepes is lehet. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom pollenjéből, a kevésbé jelentős allergének közül pedig a pillangósvirágúak, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas tartományban alakul, de helyenként a nagyon magas szintet is elérheti.

Forrás: met.hu