Markáns hidegfront érkezik

 Napközben még sok lesz a napsütés, de a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében, estétől pedig a Dunától keletre is egyre több lesz a felhő.

Kora délutántól helyenként már előfordulhat zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől északnyugat felől egyre nagyobb területen számíthatunk tartós esőre, záporra, helyenként zivatarra. Hajnalig többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Reggel a Kisalföldön, majd a Dunántúlon, késő délután, estefelé már a Duna-Tisza közén is északnyugatira fordul, és megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 21 fok között valószínű, de az Északi-középhegység völgyeiben akár 14 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 31 és 36 fok között várható, de északnyugaton 30 fok alatti értékek is lesznek.

A frontra érzékeny szervezetűek hidegfront érkezésével együtt járó tüneteket tapasztalhatnak. Többeknél fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet. A front előtt az ország nagy részén továbbra is kánikula, hőség várható, 30 fok feletti maximum-hőmérséklettel, de az északnyugati határvidéken pár fokkal már hűvösebb lehet. A keleti területeken a fülledtség, nyugaton az egyre nagyobb területen megerősödő szél okozhat panaszokat.

nyár

Pollenjelentés
Amíg tart a meleg, száraz idő, a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte tovább emelkedik. Az Alföldön, illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet, szombaton pedig várhatóan már országszerte a nagyon magas tartományban alakul. A hétvégén érkező hidegfront hatására vasárnap várhatóan valamelyest mérséklődik a pollenterhelés, az Alföldön azonban továbbra is többfelé nagyon magas koncentrációban lehet jelen a parlagfű pollenje. A csalánfélék, az üröm és a kenderfélék pollenkoncentrációja is többfelé elérheti a magas szintet. A libatopfélék, a pázsitfűfélék és az útifű pollenkoncentrációja általában az alacsony-közepes tartományban alakul. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és a tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu