Máris itt a gyógyszer, ami hatásos az omikron ellen

Az omikron mutáció ellen hatásos gyógyszert is kifejlesztettek már a legfrissebb kutatások szerint, de már több gyógyszer és terápiás kezelés is eredményes a Covid-19 gyógykezeléséhez.

A legfrissebb kutatások szerint olyan gyógyszert sikerült fejleszteni, ami minden omikron mutáció ellen hat. Mindeközben már több gyógyszer és terápiás kezelés is hatásosnak látszik a Covid-19 gyógykezeléséhez. A koronavírus kezelésére alkalmazott gyógyszerek pedig központi szerepet fognak játszani a világ Covid-19 elleni harcban sok szakértő szerint, és még fontosabbá válhatnak, ha a vakcinák kevésbé bizonyulnak hatékonynak az omikron változat ellen – számol be a Vg.hu.

Fotó: 123rf.com

A kutatók szerint ugyanis a tablettákat valószínűleg kevésbé befolyásolják az omikron mutációi, mint a legtöbb Covid-19 vakcinát. A vírusellenes gyógyszerek a vírus szaporodási ciklusát akadályozzák meg, lehetővé téve az emberek számára, hogy felépüljenek a betegségből. Akkor a leghatékonyabbak, ha a betegség lefolyásának korai szakaszában szedik őket. Az orvosok és egészségügyi szakértők szerint az otthon is bevehető kezelésekként a gyógyszerek nagy hiányt pótolhatnak, különösen a nem oltott emberek vagy olyan egyének számára, akik esetleg nem reagálnak az oltásokra a legyengült immunrendszerük miatt.

Messze a járvány vége, és a következő még rosszabb lehet

Nem szabad eltékozolni azt a tudást, amit a járvány miatt szereztünk, és felkészülten kell várni a következőt a tudós szerint.

Nagy előrelépést jelenthet a koronavírus kezelésében a brit gyógyszergyártó GSK és az amerikai a Vir Biotechnology közös, antitest alapú COVID-19 terápiája, ami az új omikron koronavírusváltozat valamennyi mutációja ellen hatásos a legújabb vizsgálatok alaplán. A Reuters beszámolója szerint a vizsgálatok eredményeit egy másik preklinikai adat is megerősítette. A GSK és a Vir olyan, úgynevezett pszeudovírusokat fejlesztett ki, amelyek az összes eddig felbukkant gyanús változatban jelentős koronavírus-mutációkat tartalmaznak.

Mi a helyzet a Covid-19 gyógyszerekkel?

Minden 25 Actemrával kezelt súlyos beteg közül egy élet megmenthető az Oxfordi Egyetem kutatása szerint. Az Actemra néven ízületi gyulladás kezelésére árusított gyógyszert már számos országban széles körben alkalmazzák a Covid kezelésére. Az uniós ajánlás olyan betegek számára készült, akik szteroidokat szednek és oxigénre van szükségük, vagy lélegeztetőgépen vannak.

Fotó: 123rf.com

Az Egyesült Királyság hatóságai már az év elején elkezdték ösztönözni a Roche-gyógyszer használatát, az Egyesült Államokban pedig engedélyezett sürgősségi használatra. A Roche Holding AG Roactemra nevű készítményének alkalmazását támogatja az Európai Gyógyszerügynökség gyógyszerügyi tanácsadó testülete – számolt be a Bloomberg.

Ugyanakkor, a Pfizer és a Merck Covid-19 tabletták is hamarosan megjelennek az Egyesült Államokban, de más országoknak várniuk kell. A tablettákat pedig nem befolyásolják majd annyira az omikron mutációi, mint a vakcinákat. A Merck és partnere, a Ridgeback szerint a molnupiravir körülbelül 30 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát. A Paxlovid nevű szájon át szedhető vírusellenes készítménye pedig egy másik, ritonavir nevű vírusellenes készítménnyel együtt 89 százalékkal csökkentette a kockázatot a Pfizer szerint.

A tabletták azonban csak hónapokkal később érkeznek majd a szegény országokba, és késleltetni fogják az emberek kezelését, hasonlóan ahhoz, amikor sokan maradtak oltatlanok a szegény országokban, miután a gazdag kormányok megvásárolták a korai oltóanyag készlet nagy részét. A Pfizer, a PFE, a Merck MRK és a Ridgeback Biotherapeutics LP engedélyezett formulákat a gyógyszereikhez, hogy a gyógyszergyártók előállíthassák azokat a szegény országok számára. Azonban a gyártás beindításához is több hónapra van szükség, és az árak még mindig túl drágák lehetnek egyes szegény országoknak.

 

Mind a Pfizer, mind a Merck-Ridgeback gyógyszerekről külön klinikai vizsgálatokban állapították meg, hogy csökkentik a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát az enyhe vagy közepesen súlyos betegségben szenvedő, magas kockázatú emberek esetében.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Ez is érdekelhet!

Szinte semmit sem ér a Pfizer oltás az omikronnal szemben?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.