Már nyár közepén elkezdődött a tanszervásárlás

Még javában tart a szünidő, de az áruházak jól láthatóan már az iskolakezdésre készülnek. A munkáltatóknál már lehet igényelni az iskolakezdési támogatást is, amennyiben a munkaadó lehetőséget biztosít erre. A tankönyveket felmenő rendszerben már ingyenesen megkaphatják a diákok, ám sok családnak így is komoly terhet jelent az iskolakezdés. Összeszedtük, milyen támogatásokat igényelhetnek a szülők.

Bár a nyár kellős közepén járunk, és javában tart a szünidő, ennek ellenére az áruházak polcait már ellepték az iskolakezdés elengedhetetlen kellékeivel. Sokan már hozzáláttak a bevásárláshoz, hisz minél tovább várnak, annál nagyobb sorok kígyóznak majd a pénztáraknál szeptemberhez közeledve. Az iskolakezdés nem olcsó, több tízezer forintba is kerülhet, főleg ha nagy családról van szó, ahol sok a gyermek. Szerencsére a terheket könnyítve számos támogatást vehetnek igénybe a szülők az iskolára való felkészüléshez.

Előbb érkeznek a támogatások

“A tapasztalatok alapján a családok többségének már az is sokat segít, ha szeptemberhez közeledve nagyobb likviditással rendelkeznek, hisz így jobban tudják fedezni a kiadásaikat. Ezért, ahogy tavaly, úgy idén is, duplán kapják meg a juttatásokat augusztus végén, már szeptember előtt megérkezik a családi pótlék, a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás” – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. – “A családoknak anyagi segítséget nyújt az is, hogy évről évre bővül az ingyenesség köre a gyermekétkeztetésben és a tankönyvellátásban. Idén szeptembertől valamennyi alsó tagozatos ingyen kapja meg a tankönyveket, a nagycsaládosoknál pedig a nagyobbak is. A rászorulók és a nagyobb családok csemetéi kedvezményesen, vagy ingyen étkezhetnek az iskolákban.”

Továbbá a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek augusztusban 5800 forintnyi Erzsébet utalványra is jogosultak, amelyet ételre és tanszerre használhatnak fel a szülők.

iskolatáska

Helyi szinten is van segítség

Az iskolakezdés anyagi nehézségein az állami támogatások mellett különféle módon igyekeznek könnyíteni az önkormányzatok is. Közülük számos biztosít iskolakezdési támogatást a helyi lakóknak, amelyet – ha elérhető – augusztus 24. és szeptember 30. között vehetnek át a szülők.

Egerszalókon például az általános iskolások 4 ezer, a középiskolások 6 ezer, a felsőoktatásban tanulók pedig 7 ezer forintos egyszeri beiskolázási támogatásban részesülnek. A kitűnő tanulókat havonta 5 ezer forintos ösztöndíjjal is támogatja az önkormányzat, továbbá, mivel Egerszalókon nincs iskola, az utazási költségekbe is beszáll a településvezetés, és ezer forintot belead a diákok bérletébe.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.