Már nem az alkohol miatt alakul ki májbetegség!

Tizenöt év múlva már a nem alkoholos zsírmáj áll majd a májrákok többsége mögött. A nyugati társadalmakban a felnőttek harmadát érinti már ez a kóros állapot.

Mi az a zsírmáj?

A zsírmáj önmagában nem tűnhet veszélyes betegségnek, pedig a magyarországi adatok szerint az elsődleges májrákok több mint felét már nem a vírusos hepatitis okozza.

“A májrák kialakulása mögött hagyományosan a vírusos hepatitis és a túlzott alkoholfogyasztás áll, de ez kezd háttérbe szorulni, ahogy a társadalomban egyre inkább terjed az elhízás – mondta el az M1 Minden Tudás műsorában, Dank Magdolna, a Semmelweis Onkológiai Központ igazgatója.

Többnyire túlsúlyos vagy elhízott emberekben alakul ki, hosszú ideig tünetmentes, ezért különösen fontos a megelőzés.

Zsírmáj és májrák

A betegség gyanúja esetén az orvos laborvizsgálatot kér, majd az eredmények alapján kiszámolható a zsírmájindex – egy komplex algoritmus a nem alkoholos zsírmáj kockázatának felbecsléséhez. Ha jelen van a zsírmáj, akkor a májrák kialakulásának rizikója vírusfertőzés esetén négyszeresére nő, de maga a betegség is 2-3 szorosára emeli a májrák kialakulásának rizikóját – mondta el Dank Magdolna.

A betegség fő jellegzetessége, hogy zsír halmozódik fel a májban, ami gyulladást okoz, károsítja a szöveteket, ezért a máj egy idő után már nem tud megfelelően működni és végül akár daganat is kialakulhat.

zsirmaj

Kinél alakul ki, lehet-e gyógyítani?

Férfiakat, nőket egyaránt érinthet, fontos előzménye lehet a serdülőkori elhízás, amit nem sikerül visszafogni. Fontos, hogy a folyamat nem visszafordíthatatlan, ha valaki oda tud figyelni a súlyára, annál a máj állapota is javulni fog.

A zsírmáj gyakrabban alakul ki középkorú és túlsúlyos vagy elhízott emberekben, de gyermekeknél is megjelenhet. A betegek vérében megnő a lipidek, például a koleszterin vagy a trigliceridek szintje, gyakran társul hozzá diabétesz.

A kisméretű daganat nem okoz tünetet, kimutatásában a képalkotó eljárások, kontrasztanyaggal végzett ultrahang vagy CT-vizsgálat az, ami az alapos gyanút igazolhatja.

Nem feltétlenül csak az alkattal van összefüggésben, hiszen számos anyagcserebetegség okozhat a májban zsírfelhalmozódást, de a legjellemzőbb a túlsúly esetén kialakult zsírmáj.

Az Onkológiai Központ igazgatója szerint a legfontosabb, hogy megszabaduljunk a májban felhalmozódott zsírtól, elérjük a normál testsúlyt, ehhez pedig életmódváltásra, egészségesebb táplálkozásra van szükség.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.