Már megkezdődött a pollenszezon – kertészkedés allergiásan

Mostanában a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja várhatóan a tüneteket okozó, közepes tartományban alakul, sőt helyenként – elsősorban a Dunántúlon és az Alföld déli részén – a magas szintet is elérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már felhívta a figyelmet, hogy megkezdődött a pollenszezon.

A mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja várhatóan a tüneteket okozó, közepes tartományban alakul

, sőt helyenként – elsősorban a Dunántúlon és az Alföld déli részén – a magas szintet is elérheti. Az OMSz honlapjának humánmeteorológia menüjében a szöveges pollenjelentés mellett naponta frissítik pollentérképüket, ezen felül valamennyi monitorozott növény pollenkoncentrációját napi és heti bontásban is közzéteszik.

Februártól már virágzik a közönséges mogyoró – Corylus avellana

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről-évre 2-4 százalékkal növekszik – Nékám Kristóf allergológus szerint. Mivel hideg volt a tél, most több növény egyszerre virágzik. Ugyanakkor megjegyezte, a mostani pollenek csak egy hétig, tíz napig vannak a levegőben. Általában alacsony-közepes koncentrációban jelen van a juhar és a nyárfa pollenje is, illetve előfordulhat egy-egy szem a kőris és a szil virágporából is a levegőben. A tavasz második felében viszont például a kőris, amely erős allergénnek is számít, hosszú ideig van a levegőben.

Elsők között virágzik az enyves éger – Alnus glutinosa

A jövő hét második felében tovább emelkedhet a pollenkoncentráció

A Híradó tudósítása szerint jelenleg a Dél-Alföldön és a nyugati országrészben a legmagasabb a levegő pollentartalma.    Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) főosztályvezetője az M1-nek azt mondta: a várható esők, csak rövid időre szakítják meg a mogyoró és az éger pollenszórását. Emellett a széllel több kőrispollen is kerülhet a levegőbe – hívta fel a figyelmet a szakember.

Legjellemzőbb allergén növények pollenszórási ideje februártól-októberig:

pollennaptr

Mire figyeljen kertészkedésnél, aki allergiás?

A pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a kisebb-nagyobb tavaszi kerti munkák elvégzéséről, de nem árt, ha ügyelnek arra, hogy mikor végezzék a munkálatokat és mit ültessenek.

  • figyeljük az pollennaptárt/aktuális pollenjelentést
  • szerezzük be előre a gyógyszereket
  • kertészkedést lehetőleg ne a kora reggeli órákban kezdjük, a pollenszám ugyanis hajnal 5 és délelőtt 10 óra között a legmagasabb
  • Szeles, napos, száraz időben a pollenkoncentráció magasabb; míg szélcsendes, felhős időben alacsonyabb.
  • Fűnyírás közben viseljünk pollenmaszkot, vagy védőszemüveget, kertészkedés közben pedig kesztyűt
  • rendszeresen gyomtalanítsunk
  • kerüljük a mulcs használatát, amely kedvez a gombák megtelepedésének

Allergiásokra ártalmatlan a szilvafa

Milyen növényeket ültessen, aki allergiás?

Olyan növényeket válasszunk, melyeknek a pollenkibocsátása alacsony.

  • Évelők és egynyári virágok közül: begónia, a dália, százszorszép, a rózsa, a petúnia, a tulipán, a nárcisz, az írisz és a liliom.
  • A fák közül az alma, cseresznye, szilva vagy magnólia.

Azok a növények, melyek pollenkibocsátása magas, jelentősen fokozhatják az allergiás tüneteket. Nem javasolják ezért a kőrisfa, nyírfa, nyárfa, mogyoró, ciprusfélék és fűzfa ültetését.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.