Már az anyaméhben kialakulhat a gerincferdülés

A helytelen testtartás miatt egyre több gyereknél alakul ki gerincferdülés. Gyógytestnevelés nélkül az elváltozások maradandók lesznek.

A gerincferdülés akár már az anyaméhben is elkezdődhet, ha a magzat nem jól helyezkedik el, magyarázta Naszály Emese gyógytestnevelő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Később a helytelen testtartás – amely mind az ülésre, mind az állásra jellemző – fokozhatja a problémát. A fiatalok állásnál általában nem mindkét lábukra helyezik a testsúlyt, hanem csak az egyikre, így az egyik lábuk lazul, a másik zsugorodik, de az is jellemző, hogy egy kézzel kapaszkodnak, helytelenül emelik meg a táskájukat, nem egyenes háttal ülnek, állnak és járnak, hangsúlyozta a szakember.

gerincferdules

Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógia Szakszolgálat főigazgatója elmondta: a gyógytestnevelés személyre szabott foglalkozás, amelynek célja a prevenció, a harmonikus, egészséges fejlődés kialakítása, és nem ugyanaz, mint a gyógytorna, amelynek gyógyító szerepe van gerincferdülés esetén.

A fővárosban nyolcezer gyermeket látnak el, s igyekeznek az óvodák felé is nyitni. Bács-Kiskun megyében azonban nagy szakemberhiánnyal küzdenek, összesen 15 gyógytestnevelő dolgozik, így nem tudnak annyi óraszámban foglalkozást tartani a gerincferdülés miatt szenvedő gyerekeknek, amennyit a törvény előír, emelte ki Andrási Krisztina gyógytestnevelő.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.