Már 3 hónaposan látszik a közelgő ételérzékenység?

Az, hogy hogyan változik a bélbaktériumok összetétele fiatal babáknál, megjósolhatja egy jövőbeni ételallergia vagy asztma kialakulását – állítja egy új tanulmány.  

Új válaszokat talált egy kutatócsoport arra nézve, hogy a bélbaktériumok összetételének változása a kisbabákban hogyan jósolhatja meg későbbi ételallergiák- illetve egy esetleges asztma kialakulását.

A kanadai, Albertai és Manitobai egyetem kutatói a Clinical & Experimental Allergy szaklapban tették közzé kutatásaik eredményét.

Kiderült, hogy a 3 hónapos csecsemők, akik kevésbé változatos bélbaktériumokkal rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel mutatnak érzékenységet bizonyos ételekre, így a tojásra, tejre, mogyoróra 12 hónapos korukig.

Különösen két baktériumnak van jelentősége: az Enterobacteriaceae és Bacteroidaceae-nek. A kutatók felfedezték, hogy azoknál a babáknál, akiknél kifejlődött az ételérzékenység, más volt ezen baktériumoknak a szintje, azokkal összehasonlítva őket, akik nem voltak érzékenyek.

A kutatócsoport DNS analízis eredményeit vizsgálta, hogy minősíthesse a baktériumokat a csecsemők székletéből – a mintákat 3 hónapos és 12 hónapos korukban gyűjtötték. Meg tudták ítélni ezekből, melyek azok a baktériumok, amelyek jelen vannak az élet legkorábbi szakaszában és megjósolták 1 éves korra az ételallergia kialakulását.

A kutatók szerint a bélbaktérium minták a csecsemőknél későbbi megbetegedések biomarkereként szolgálnak.

„Olyasmi ez, melyet fel lehet mérni és amely jelzi a fokozott kockázatot arra, hogy 1 éves korig ételérzékenység fejlődhet ki” – mondta el Anita Kozyrskyj, az Albertai Egyetem gyermekgyógyászatának professzora, a tanulmány vezető szerzője.

„Végső soron azt reméljük, ki tudunk fejleszteni új módszereket az allergiák megelőzésére és kezelésére, talán azzal, hogy módosítjuk a bélflórát” – tette hozzá a szintén vezető szerző Meghan Azad, a Manitobai Egyetem gyermekgyógyász- és gyermekegészségügyi részlegének adjunktusa.

etetés

Csökkenthet az ételérzékenység a bélbaktériumok sokszínűségének növelésével?

Azad professzor és kollégái 166 kisbaba adatait elemezték egy kanadai csecsemőegészségügyi tanulmányból (CHILD), mely több mint 3500 családot és újszülöttjeiket követte nyomon Kanada-szerte.

A csecsemők közül 12-nél (7,2 %) lehetett megfigyelni, hogy érzékeny egy vagy több gyakori élelmiszerre 1 éves korában. A kutatók megállapították, hogy az Enterobacteriaceae felülreprezentált, a Bacteroidaceae viszont alulreprezentált volt az ételérzékeny babáknál 3 hónapos korban, majd 1 éves korban – a bélflóra kevésbé változatos mivolta már 3 hónaposan is egyértelmű volt.

Az analízis kimutatta, hogy a bélbaktériumok sokszínűségének növelése 3 hónapos korban köthető az ételérzékenység kockázatának jelentős csökkentéséhez 1 éves korra.

Amikor az Enterobacteriaceae és Bacteroidaceae aránya fokozódott, az ételallergia valószínűsége is nőtt.

A kutatók fontosnak tartják rámutatni arra, hogy felfedezéseik ugyanakkor nem jelentik feltétlenül azt, hogy az ételérzékeny gyerekeknél későbbi életükben teljes értékű allergia fejlődik ki.

A minta bővítését tervezik, azt szeretnék, ha minél több résztvevőtől érkeznének minták a CHILD tanulmány keretében, illetve hosszabb ideig nyomon követnék a gyermekeket, hogy későbbi analízist is készíthessenek, 3 éves- illetve 5 éves korban.

Kozyrskyj professzor szerint a végső cél az, hogy megtudják: vajon azon csecsemőknél, akiknél változások figyelhetők meg a normális bélbaktériumok összetételében, valóban minden esetben továbbfejlődik-e a dolog étel- vagy egyéb allergia, sőt akár az asztma irányába?

Egyébként a Medical News Today a közelmúltban közzétette azt is, hogy az angliai, londoni King’s College vezette klinikai vizsgálat szerint a csecsemőkorban fogyasztott mogyoró megvédhet az allergia ellen. A kutatók szerint a felfedezés igen fontos klinikai lépés, mely azt sugallja, új iránymutatásokra van szükség, hogy csökkenthessük a mogyoróallergiát a gyermekek körében.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: