Magnézium: a legjobb relaxáló ásványi anyag számunkra

Meglepő tünetekhez, betegségekhez vezethet a hiánya

Az ember legfontosabb ásványi anyagai közé tartozik a magnézium, a kalcium, nátrium, kálium mellett.

A magnézium azonban a leglényegesebb „relaxációs ásványi anyag” is – de miért? No és hogyan segít nekünk?

A magnézium egyike az emberi szervezet számára legfontosabb ásványi anyagoknak. Az orvosok szerint azonban „relaxációs ásványi anyag” is – melyre szükségünk van energia-előállításhoz, membránstabilizáláshoz és izomlazításhoz.

A magnézium több mint 300 biokémiai funkcióban vesz részt a testben. Hiánya görcsöket, izomfájdalmakat, rossz emésztést, szorongást, alvászavarokat okozhat. Sajnos azonban gyakran nem veszik észre, s nem is mindig állapítják meg vértesztek alkalmával.

A magnézium hiánya többféle betegséget válthat ki. Alacsony szintje egy tanulmány megállapítása szerint számos meglepő tünethez és betegséghez vezethet.

Ezek közé tartozik a diabétesz, az asztma, a fibromyalgia, magas vérnyomás, fejfájás, migrén, elhízás, csontritkulás, vesekövek, irritábilis bél szindróma (IBS), vese- és májkárosodás, sőt az impotencia is.

Együk a magnéziumot!

Számos gyakran fogyasztott élelmiszerünk tölt fel bennünket e fontos ásványi anyaggal: a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek, dió és magvak. Sajnos azonban sokan nem esznek eleget a magnéziumban gazdag ételekből – főleg, ha étrendjük feldolgozott, finomított ételekből áll, fehér liszten, húson és tejterméken alapul, melyekben nincs jelentős mennyiségben magnézium. Az ilyen életmód ugyancsak kockázati tényező, ahogyan az is, ha sok alkoholt, sót, kávét és üdítőt fogyasztunk. Gátolja a magnézium felszívódását ezen felül a sok gyógyszer és antibiotikumok szedése.

Mennyire van szükségünk?

Az ajánlott napi magnézium-bevitel az alábbi mennyiség:

Csecsemőtől a 6 hónapos korig: 30 milligramm

  • 7-12 hónapos korig: 75 milligramm
  • 1-3 éves korig: 80 milligramm
  • 4-8 éves korig: 130 milligramm
  • 9-13 éves korig: 240 milligramm
  • 14-18 éves korig: 410 milligramm férfiaknak, 360 milligramm nőknek
  • 19-30 éves korig: 400 milligramm férfiaknak, 310 milligramm nőknek
  • 31 éves kor felett: 420 milligramm férfiaknak, 320 milligramm a nőknek

Várandós nők számára 350-360 milligramm javasolt

Szoptató anyáknak 310-320 milligramm ajánlott.

A magnézium kiegészítők is megoldást jelenthetnek, de érdemes fogyasztani az alábbi ételeket, melyek gazdagon tartalmazzák ezt az ásványi anyagot: avokádó, mandula, barna rizs, bab, dió, kesudió, datolya, füge, fokhagyma, szójabab, tofu, garnélarák, petrezselyem, köles.

petrezselyem

A magnéziumnak számos igen előnyös hatása van.

Javítja a szív egészségét, egészséges csontokat eredményez, küzd a depresszió ellen, csökkenti a migrén gyakoriságát. A mindennapokban növeli a testmozgás teljesítményét. Megelőzi a 2-es típusú cukorbetegséget és segít csökkenteni a vérnyomást.

Nézzünk utána, eleget fogyasztunk-e belőle!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php