Macska a lakásban – tisztaság és egészség?

Össze lehet egyeztetni a kettőt?

Egy tökéletesen tiszta otthonban nem mindig tudunk elképzelni házikedvencet. A macska a lakásban külön törődést igényel, ha megfelelő higiéniára vágyunk és egyben egészséges cicára.

Hogyan lehet a kettőt együtt elérni?

Manapság sokan tartanak cicát a lakásban, különösen nagyvárosokban. A macskának természetes a szőr jelenléte mindenütt, nem így a gazdi számára. Mielőtt beszerzünk egy aranyos jószágot, gondoljuk át, mi mindennel jár a macska a lakásban.

Vegyünk előszöris egy jó porszívót, amelynek lehetőleg állatszőr maradéktalan beszívására alkalmas tartozéka is van. Ezzel nemcsak a szőnyeget, hanem a székeket, függönyöket is tisztíthatjuk, szinte bármit, ahová cicaszőr tapadhat.

A macska kedvenc helyeit érdemes nedves kesztyűvel végigsimítani, hogy a maradék szőrt is eltávolítsuk. A ruhát kefével tisztogassuk meg.

Ha a macska a lakásban él, olyan cicafekhelyet szerezzünk be a számára, amelyet könnyű tisztítani. Ha ki is jár a szabadba, visszajutásának helyéhez érdemes egy olyan mosható párnát, szőnyeget helyezni, amely „megfogja” a róla lehulló piszkot.

 

A cica magától is alaposan megmosdik, ám néha szükség lehet a fürdetésére, ha nagyon koszos lett – vagy valaki a lakásban allergiás.

Kezdjük azzal, hogy a macska körmeit kissé reszeljük, hogy ne megelőzzük a durva karmolást. Erre a célra külön cicakörömvágó is kapható ma már, állatorvosunk meg tudja mutatni, hogyan szakszerű a körömvágás.

Az állat fürdetéséhez macskasampont használjunk, s tartsuk távol a vizet a pofájától, fülétől. Majd szárítsuk meg őt törölközővel, vagy egy kevésbé erősre bekapcsolt hajszárítóval. Fontos, hogy kényeztessük egy kicsit a végén, mert ha jól esett neki például a törölközővel átmasszírozás, jó emlékként marad meg a számára a fürdetés és nem fog félni tőle.

Ha a macska a lakásban él velünk, mindig az utasítás szerint alkalmazzuk a bolhák távoltartására szolgáló módszereket, lehet az gyógyszer, sampon vagy nyakörv. Ne használjuk kismacskákra a felnőtt cicáknak szánt termékeket, vagy a kutyákét. Ne érintsük meg a kezelt területeket, míg meg nem száradnak!

 

Persze, ha a cica behozta otthonunkba a bolhákat, ideje alaposan takarítani – minden nap porszívózzunk, beleértve a kárpitozott felületeket, majd cseréljük ki a porszívó tasakját, vagy mossuk ki meleg, szappanos vízzel!

A macska és a mi ágyneműnket egyaránt mossuk ki jól. A cicát fésüljük át macskafésűvel és kezeljük bolha elleni gyógyszerrel. A lakás padlózatának gőzölős tisztítását is fontolóra vehetjük.

A macskaalmot mentesíthetjük a kellemetlen szagoktól, ha szódabikarbónával szórjuk be. Ügyeljünk rá, hogy az alom naponta egyszer ki legyen ürítve. A teljes dobozt heti 1-2 alkalommal célszerű kimosni. A túl sok befedést a cicák nem kedvelik az almon, mivel nem tudnak kaparászni. Ráadásul a fedett dobozokat büdösnek találhatják.

Az almos dobozt olyan helyre tegyük, ahol a macska kicsit elvonulhat, de azért rajta tarthatja szemét a környezeten.

Mivel a cicák szívesen használják az almot, ha mégis történik egy kis „baleset”, valószínűleg nem tetszik nekik valami. Lehet, hogy zaklatott valami, otthonunkban történt változás miatt – de az is lehet, hogy betegség gyötri. Diabétesz, vesebaj, arthritis vagy húgyúti fertőzés a macskáknál is előfordulhat. llyenkor a büntetés nem jó megoldás, jobb utánajárni, mi lehet a baj.

A macska a lakásban is szereti megjelölni területét – különösen, ha stresszes. Ezeket a pontokat illatosító segítségével távoltarthatjuk tőle, vagy játsszunk vele, etessük azon a területen, ahol jelöléseket hagy. Azokat a dolgokat, melyekre vigyázni kell, rakjuk el a közeléből, ne érhesse el.

Mi a teendő macska allergia esetén?

Amennyiben az allergia nem súlyos, nem kell feladni a cicatartást, maradhat a macska a lakásban – de ne járjon be a hálószobánkba és használjunk olyan ágyneműt, amely allergiások számára készült. Működtessünk jó minőségű levegőtisztítót. Az antiallergén spray-ek szintén segíthetnek tisztítani a levegőt a lakásban.

Kerüljük a port és szőrt begyűjtő szőnyeget, függönyt, a kárpitozott bútort – helyettük célszerűbb a bőr vagy műanyag, a fa- vagy laminált padló. Minden jó, amit könnyen lehet takarítani.

Végül, de nem utolsósorban: gyakran tisztítsuk a lakást és magát a cicát is. Még jobb, ha allergia esetén ezt valaki más teszi meg helyettünk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.