Ma több órás napsütésre számíthatunk

A gomolyfelhők mellett országszerte több órára kisüt a nap. Délután, estefelé északon és nyugaton újra megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű.

A nyugati, délnyugati szél megélénkül, a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység térségében időnként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható.

A hazánk fölött áthaladó hullámzó hidegfront kelet felé távolodott el a Kárpát-medencétől, mögötte több fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé, és a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Ezáltal általános „restség” válik uralkodóvá. Szerda napközben melegedés kezdődik.

napsütés

Pollenjelentés
Az átvonuló hidegfrontot kísérő csapadék hatására az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan jelentősen mérséklődik, bár kedden az Alföld déli részén még többfelé elérheti a nagyon magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége továbbra is alacsony-közepes marad. Az üröm, a libatopfélék, a kenderfélék, a pázsitfűfélék és az útifű pollenje jellemzően alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően közepes-magas szintet ér el.

Forrás: met.hu