Ma melegfronti hatásokat tapasztalhatnak az érzékenyek

Fronthatással ugyan nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál mégis melegfronti hatások tapasztalhatók.

Eső, gomolyfelhők, melegfronti hatások

Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Délelőtt a Tiszántúlon mindenütt megszűnik az eső, felszakadozik, gomolyossá válik a felhőzet. Emellett a Dunántúl délnyugati részén gyakran, míg az ország középső harmadán ritkábban zavarják felhők a napsütést. Az északkeleti, keleti megyékben és délnyugaton elszórtan, másutt csak néhol várható zápor, zivatar, nagyobb eséllyel a nap második felében. Főként keleten felhőszakadás sem kizárt. Az északnyugati szél sokfelé megélénkül, elsősorban a Kisalföldön és zivatar idején erős széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Késő estére 16 és 21 fok közé hűl le a levegő.

felhoseg_idojaras

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Nagyrészt napos időre számíthatunk szerdán és szombaton több gomolyfelhővel. Kezdetben több helyen, majd helyenként valószínű zápor, zivatar, az időszak legvégén ismét nagyobb a csapadék esélye.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) kezdetben az ország területének 55 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 11, 16 fokról 16, 22 közé emelkedik, majd az időszak végén 13, 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 27 fokról 27, 34 fokig emelkedik, majd szombaton 23, 30 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. június 12. 17,5 °C -2,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 34,8 °C (2003) legalacsonyabb hőmérséklet: 5,1 °C (1899)

Forrás: met.hu