Ma még használjuk ki a kellemes időt, mert jön az eső

Gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, majd estétől erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és és a Dunántúlon záporeső, zivatar is kialakulhat.

A délire forduló szél többfelé élénk lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 2 és 7 fok között alakul, de a Tiszántúlon és az északi völgyekben néhol 0 fok közelébe hűlhet le a levegő, északnyugaton és a városokban pedig 8, 9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű, nyugaton a magasabb értékekkel.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A magas szintet továbbra is elsősorban a platán és a tölgy virágporának mennyisége érheti el, főként az ország délnyugati és középső részén. A nyír, a fűz, a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja valószínűleg a közepes, a nyárfáé, a juharé és a gyertyáné pedig az alacsony tartományban alakul. A kevésbé jelentős allergének közül, előfordulhat egy-egy szem az ostorfa, a dió és a sásfélék pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Kedden lesz a legtöbb felhő felettünk, akkor a nap első felében több helyen valószínű eső, zápor, a legtöbb napsütésre pedig – bár fátyolfelhőzet által szűrve – szerdán számíthatunk, amikor csapadék az országban nem is várható. Gyakran lesz erős a szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a keddi 5, 11 fok után többnyire 2 és 7 fok között alakul, de szerdára virradóan északkeleten helyenként gyenge fagyra is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön várható, akkor 15, 21 fok ígérkezik, pénteken viszont már csak 11, 17 fokra van kilátás.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. április 8. 12,2 °C +1,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 27,6 °C (1939) legalacsonyabb hőmérséklet: -6,3 °C (1956)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.