Ma is folytatódik a kánikula

Légköri front még nem éri el térségünket, de hazánk nagy része fölé igen meleg levegő áramlik.

Országszerte hőségre, kánikulára lehet számítani, és sokfelé nagyon erős lesz az ultraibolya sugárzás a déli órákban.

A nagy melegben fogyasszunk minél több folyadékot, zöldséget, lédús gyümölcsöket, lehetőleg kerüljük a cukrozott, illetve a koffein tartalmú italokat! 11 és 15 óra között húzódjunk árnyékos helyre, és legyen nálunk fényvédőkrém, napszemüveg, kalap.

Folytatódik a többnyire napos idő, azonban a Dunántúlon gomolyfelhők képződnek, és körülbelül a Nagykanizsa-Esztergom vonaltól északnyugatra elszórtan zápor, helyenként heves zivatar is kialakulhat. A déli szél az északi országrészben megélénkül, időnként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. Délutántól a Dunántúl északi felén északira fordul, és megerősödik a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17, 23 fok között alakul, de északkeleten ennél egy-két fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 33, 37 fok között várható.

nyár, nyaralás, tenger, napszemüveg, kalap

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Szerdán délelőtt északnyugaton, estétől másutt is egyre több lesz a felhő, csütörtökön országszerte várható zápor, zivatar. Az időszak második felében a változó felhőzet mellett szórványosan valószínű zápor, zivatar. Szeles időre kell számítani.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a szerdai 17, 23 fokról az időszak második felére 12, 17 fokig csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán az ország jelentős részén még 30 és 36 fok között alakul, majd pénteken, szombaton már csak 19, 24 fok ígérkezik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 10. 23,7 °C +2,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 38,4 °C (2011) legalacsonyabb hőmérséklet: 7,8 °C (1948)

 

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.