Ma estig tart a kánikula

Az ország nagy részén túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk. Ugyanakkor délutántól az északi országrészben nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan zápor, zivatar valószínű.

A délnyugati szél néhol megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 12 és 19 fok között valószínű, de a magasabban fekvő helyeken 20, 22 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 38 fok között alakul, a legmagasabb értékek a Dél-Alföldön lesznek.

Késő délutántól a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen az időjárás. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan fokozatosan emelkedni fog, az Alföldön, illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége általában a közepes-magas tartományban alakul. Az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék pollenje jellemzően alacsony-közepes, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu