Ma sok lesz a napsütés, front nem lesz felettünk

Sok lesz a napsütés, emellett fátyol- és gomolyfelhők jelennek meg az égen. Késő délután, este a nyugati határvidéken zápor, zivatar előfordulhat.

Időjárási front nem lesz felettünk

Egy-két fokos melegedés várható a légkör különböző szintjein. Ennek következtében a fokozottan érzékeny szervezetűeknél fejfájás vagy fáradékonyság felléphet. A hőmérséklet helyenként már 30 fokot is meghaladja, ezért a ügyeljünk napközben a fokozott folyadékbevitelre. A csütörtökön fölénk érkező fátyolfelhőzet napközben szűri a nap fényét, így az ország nagyobb részén kissé gyengébb UV-B sugárzás valószínű.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatar környezetében lehetnek erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható.

nyar

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Az időszak első felében az Alföldön gyengén felhős, napos időre számíthatunk, másutt az erőteljes gomolyfelhő-képződésből szórványosan zápor, zivatar valószínű. Vasárnap az országban már több helyen, hétfőn elszórtan várható zápor, zivatar kialakulása.

Jelentős mennyiségű csapadékra (legalább napi 5 mm) az ország területének 20-30 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26 és 32 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 19. 21,7 °C -0,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 39,6 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,5 °C (1970)

Forrás: met.hu