Lyme-kór eredetű ízületi gyulladás, vagy arthritisz?

A fertőzött kullancs csípése okozhat jellegzetes bőrtüneteket, de nem minden esetben. Sokan nem is tudnak a kullancs csípésről, ezért a Lyme-kór egyéb tünetei csak a későbbiekben jelennek meg. Az ízületi- és izomfájdalmak miatt ilyenkor sokan rheumatoid arthritiszre (RA), más néven reumás sokízületi gyulladásra gondolnak. A két betegség tünetei több vonatkozásban valóban hasonlóak, azonban teljesen eltérő kezelést igényelnek.

Korai tünetek

A Lyme-kórt az egyes kullancsokban megtalálható baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza. A baktériumot a kullancsok a fertőzött állatról – például szarvas vagy egér – való találkozás után hurcolják magukkal, majd adják tovább következő áldozatuknak. A fertőzött vérszívó csípése közben a baktérium a szervezetünkbe jut, ennek kockázata egyenes arányban nő a bennünk eltöltött idővel, ezért fontos a bőrünkbe fúródott kullancsot mielőbb eltávolítani. Dr. Kádár Jánostól, az Immunközpont immunológus, infektológus főorvosától megtudtuk, hogy a Lyme-kór általános tünetei egy-négy héttel a fertőzött állat csípését követően jelentkeznek. Először a jól ismert kör alakú folt formájában, de a bőrtünettel egy időben sokan számolnak be influenzaszerű panaszokról (láz, fejfájás, nyirokcsomó duzzanat) is.

A nagy imitátor

Ha a betegség felismerése és kezelése korai stádiumban nem kezdődik meg, később – akár hetekkel, vagy hónapokkal a csípés után – testszerte jelentkezhetnek a változatos, több betegségre is hasonlító tünetek: ízületi- és izomfájdalom, izomgyengeség, szív- és idegrendszeri problémák. Ha ebben az időszakban sem derül fény a betegségre, állandósulhat az ízületi fájdalom – főként a térdekben – a perifériás idegek sérülése miatt pedig érzészavar is jelentkezhet. Elsősorban az ízületeket és izmokat érintő elváltozások miatt a betegség lefolyása ebben a szakaszban nagy hasonlóságot mutat a rheumatoid arthritiszével, mely egy bármilyen életkorban kialakuló, elsősorban nőket érintő autoimmun betegség. A szervezet a saját, az ízületeket körbevevő lágy szöveteket támadja meg, emiatt az érintett testrész fájdalmassá, duzzadttá válik, mozgása beszűkül. A betegeknél gyengeség, krónikus fáradtság is jelentkezhet.

Vérvizsgálattal kimutatható

Olykor a tünetek hasonlósága miatt a két betegség közt nehéz különbséget tenni. A laborvizsgálatok segítségével sem egyértelműen megállapítható minden esetben, hogy mi okozza a panaszokat. Reumás sokízületi gyulladás legjellemzőbb eseteiben bizonyos autoantitesteket lehet a vérből kimutatni, emellett a szervezetben zajló gyulladásra utaló értékek is magasabbak. Lyme-kór gyanúja esetén szintén vérvizsgálattal lehet a specifikus ellenanyag termelődést kimutatni. (Ugyanakkor hiánya nem zárja ki, és jelenléte nem bizonyítja a Lyma-borreliosis okozta ízületi gyulladást.) A gyógyulás esélyei akkor a legjobbak, ha korai stádiumban felfedezzük a fertőzést. Ilyenkor antibiotikum több hetes szedésével tudjuk megelőzni a szövődmények megjelenését – magyarázza Kádár főorvos. Kései stádiumban az antibiotikumok adása mellett is nehezebben szűnnek meg a tünetek, a gyógyuláss több időt vehet igénybe.

Fontos tudnivalók

  • Lyme-kór akkor alakul ki, ha a kórokozó a véráramba jut. A fertőzött egyénnel érintkezve nem kaphatjuk el, szúnyogok és legyek sem terjesztik, kizárólag kullancsok.
  • Nem mindegyik kullancs fertőzött a betegséget okozó baktériummal, tehát nem minden csípés vezet fertőzéshez. 
  • Védőoltás Lyme-kór ellen nem, csak a kullancs által terjesztett másik súlyos betegség, a kullancs encephalitis (vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás) ellen létezik.
  • A fertőzés esélyét csökkenthetjük, ha a kullancsot mielőbb eltávolítjuk a bőrünkből. Szabadtéri programot követően (kullancsok nemcsak az erdőkben, hanem parkokban, játszótereken, sőt a kertben is előfordulhatnak) alaposan vizsgáljuk át a bőrünket és a kullancsot nem piszkálva, e célra kapható eszközzel mielőbb távolítsuk el.

Forrás: Immunközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.