Luteindús brokkolit a szemnek!

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen karotinoid nevű vegyületek fogyasztása, számos pozitív hatást fejt ki az egészségünkre.

Az egyes zöldségekben található zsíroldékony anyagok ugyanis nem csak fontos A-vitamin forrásként szolgálnak, de a például kelfélékben, brokkoliban, vagy spenótban lévő lutein és zeaxantin nevű antioxidánsok, védenek a korfüggő sárgatest elfajulás (az időskori vakság fő oka), a daganatok és a szív- és érrendszeri betegség ellen is.

brokkoli1000

A káposztafélék, így a kel, a karfiol és a brokkoli kiváló karotinoid források. Újabban a brokkoliról kiderült, hogy különösen sok karotinoidot is tartalmazhat, bár eddig nem sokat tudtunk arról, hogy a kedvelt zöld növény hogyan halmozza fel ezt a nagy mennyiséget.

Mark W. Farnham (amerikai Gazdasági Minisztérium, Charleston) és Dean A. Kopsell (Tennessee Egyetem, Knoxville) a földeken termesztett brokkoli karotinoid tartalmáról, illetve a genetika és a környezet arra gyakorolot hatásáról szerettek volna többet megtudni.

Kutatásuk során bizonyították, hogy a brokkoli fejben jelentős mennyiségű lutein található: a lutein a szem és bőr egészségéhez fontos antioxidáns. Más karotinoidokat, így béta-karotint, violaxantint, neoxantint és anteraxantint is találtak a növényben, ám a lutein volt a legjelentősebb mind közül. Azt is megállapították, hogy a luteinszintet elsősorban a genetika, és nem pedig a környezet határozza meg.

A vizsgálat részletei a HortScience számában olvashatók. A cikkben a gazdálkodók számára ajánlásokat is megfogalmaztak, amivel azt szeretnék elérni, hogy még többet termeljenek a magas luteinszintű brokkoliból.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.