Lombikprogram férfi szemmel

Napjainkban egyre több párnak kell szembenéznie a meddőség okozta nehézségekkel. Már magával a ténnyel szembesülni is komoly trauma, és nem csak a nőknek, hanem a férfiaknak is.

Őket valahogy mégis mellékszereplőként kezeljük sokszor. De vajon hogyan éli meg ezt a helyzetet a férfi? Mi a szerepük a folyamatban? Az APA Magazinban most Szigeti Ildikó tanácsadó szakpszichológus járta körbe a témát a férfiak szemszögéből is.

Óvatos becslések szerint minden száz megszületett gyerekből kettő némi segítséggel, jellemzően lombikban „fogant”. Ez is azt mutatja, hogy a párok jelentős százalékát érinti, hogy természetesen úton nem foganhat meg a gyermekük. Ez mindig komoly próba a párok életében, és sajnos a trendek azt mutatják, hogy nem ritkán válással végződnek azok a kapcsolatok, ahol gyermeknemzéssel kapcsolatos merülnek problémák fel.

Aki végigcsinált már egy lombikprogramot, tudja, hogy akár hosszú éveken keresztül ez határozza meg a mindennapokat, ami rendkívül embert próbáló feladat még a kiegyensúlyozott pároknak is. A fókusz ilyenkor a nőre helyeződik, és a férfi gyakran mint passzív mellékszereplő jelenik meg. Miközben ebben a kiszolgáltatott időszakban van leginkább szükség arra, hogy egymás mellett legyen a pár. A szakpszichológus szerint segíthet a felkészülésben, ha néhány fontos kérdést tisztáz magában együtt a pár, mielőtt belevágnak a lombikprogramba. Ilyenek például a valójában miért is szeretnének gyereket, érdemes előre elképzelni, hogy milyen lesz az élet a gyerekkel. Mindeközben azokat a helyzeteket is fontos végiggondolni, hogyan képzeli el a pár az életét, ha esetleg nem születik gyermekük. A teljes cikk az APA Magazin aktuális számában olvasható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.