Levendulanapok a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében és Pannonhalmán

Levendulanapokat tartanak szombaton és vasárnap a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, bemutatókkal, kézműves termékekkel, ismeretterjesztő előadásokkal,koncertekkel és színházi műsorral várják az érdeklődőket.

Németh Anikó, az egyetemi füvészkert igazgatója közölte, az arborétum gyógynövény– és fűszerkertjében tízféle levendulát csodálhatnak meg a látogatók a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig. Kifejezetten arra törekszenek, hogy mindig új, a vendégek számára is jól megkülönböztethető fajokat szerezzenek be.

A füvészkert és az egyetem kulturális irodája által negyedik alkalommal megszervezett fesztivál résztvevői a fűszerkerti szépségeket csak megcsodálhatják, a növényárudákból azonban haza is vihetik a levendulatöveket. Termesztők és kézművesek portékáiból válogathatnak az érdeklődők: lesz többek között levendulás szappan, szörp, illatos párnák, kézműves ékszerek, természetes alapanyagú kozmetikumok és élelmiszerek.

levendula, alvást segítő gyógynövények, gyógynövény, levendula felhasználása

A kétnapos rendezvényen minden korosztály számára színvonalas és színes színházi előadásokkal, koncertekkel, ismeretterjesztő-, egészségmegőrző előadásokkal és bemutatókkal várják a levendula szerelmeseit és az érdeklődőket. Szó lesz például a levendulatermesztés fortélyairól, a szappankészítés mikéntjéről, nőknek és férfiaknak hasznos gyógynövényekről. A vendégek méhészeti bemutatón és “időutazáson” is részt vehetnek egy középkori kolostorkertbe.

Szombaton és vasárnap a botanikus kertben koncertezik többek között a Terebes zenekar, Szirtes Edina Mókus, a Meszecsinka duó, Szondi Tamás musical csokorral készül, és fellép a Szegedi Egyetemi Színház, valamint a Grimm-Busz Színház. A látogatók is szerkesztővé válhatnak egy különleges verses programon: a Füvészkert trópusi üvegháza előtt álló idős szecsuani ősfenyő alatt ki-ki elmondhatja, felolvashatja kedvenc versét, majd feltűzheti a versfára.

Levendula, levendula virág, levendula felhasználása

A levendulavirágzás időpontjához igazított Pannonhalmi Levendulanapok nem csak a Főapátság ezeréves gyógyászati hagyományaira alapozott program, de országosan egyedülálló helyszíne révén is különleges színfolt hazánk fesztiváljainak sorában.

A bencés gyógyászati hagyományokat, a térségben honos és termesztett gyógynövényekhez kapcsolódó kulturális kincset bemutató programok az apátság többhektáros gyógynövénykertjében, gyógynövényházában és az Apátsági Múzeum udvarán kerülnek megrendezésre június 30. és július 9. között.

Az esemény honlapja szerint a levendulanapokra ellátogató érdeklődők Magyarország legősibb gyógynövénykertjében, a korabeli tudós szerzetesek nyomdokain vezetett túrákon, műhelyfoglalkozásokon ismerhetik meg a levendula titkait, továbbá könnyűzenei koncerteken, és a SVÉT keretében megrendezett Levendula SWEET Édességnapon is részt vehetnek.

A részletes programról, jegyárakról és szálláshelyekről ide kattintva tájékozódhatsz.

Forrás: MTI